Tat olarak ekşimsi bir lezzet ile ön plana meydana çıkan frenk üzümü o kadar çok kişi kadar tüketilmektedir. Salkımlar halinde yetişen meyveler epeyce parlaklığıdır.

Frenk Üzümü Nedir?

Frenk üzümü, üzüme benzeşen ancak daha küçük kırmızı ve de aydınlık halde yer alan bir meyve olup anavatanı Fransa ve Belçika olmaktadır. Frenk üzümü ülkemizde ise Doğu, Orta ve de Kuzey Anadolu’da yetişmektedir. İçeriği bakımından portakaldan 4 kat fazla C vitaminine sahip olmaktadır.

Frenk Üzümü Neye İyi Kazanç?

Frenk üzümü içeriği itibarıyla böylece B vitamini ve C vitamini bakımından zengindir. Ayrıca fosfor, bakır ve demir açısından da yüksek mineral içeriğine sahip olmaktadır. böylece vitamin ve mineral eksikliğine iyi gelmektedir.

Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?

Frenk üzümü başlıca güzel görünümü ve de canlı rengiyle cezbetme bir meyvedir. Sıradan olarak 1,5 metre boyutunda olmaktadır. Ülkemizde de tüketilen frenk üzümünün faydaları aşağıdaki gibidir. Bunlar;

İdrar söktürücü olan özelliğiyle böbreklerin çalışmasına yardımcı olur ve böbrek taşı şikayetlerini ile idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesine takviye olur.

Laksatif etkisi ile birlikte bağırsakların aktif ışık halkası gelmesini sağlayıp kabızlık problemlerine iyi gelir.

Ateşi düşürücü bir etkiye sahip olup terleme yolu ile beraber vücutta bulunan zararlı maddelerin atılmasını sağlamaktadır.

Fosfor, bakır, manganez, demir ve de potasyum gibi mineral içeriğine sahiptir.

Adet dönemlerinde yaşanan sızı, sızı, kramp ve tedirginlik gibi bir takım belirtilerin azaltılmasına destek olur.

Frenk üzümü yaprakları infüzyon ve yaralara iyi gelmekte olup ağız enfeksiyonuna da gargara yapıldığında etkisini göstermektedir.

Yaprakları ile beraber yapılmakta olan frenk üzümü çayı günümüzde romatizma ve de gut hastalıklarına iyi gelmektedir.

Karaciğer fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olur.

Güçlü bir antioksidan olduğu için özgür radikallere aleyhinde bir koruma kalkanı oluşturur.

Antioksidan özelliği tamamen yürek, diyabet ve ya kanser gibi hastalıklara karşı kişinin vücudunu savunur ve korur.

Frenk Üzümünün Zararları Nelerdir?

Frenk üzümünden yapılan yağ fazla tüketilmesi durumunda ishal, yumuşak dışkı ve ya bağırsaklarda gaz oluşumuna sebep olabilir.
Kan pıhtılaşmasını yavaşlattığından ameliyat edinmek üzere olan bireylere tüketimi önerilmemektedir.

Frenk Üzümü Nasıl Kullanılır?

Frenk üzümü, genel olarak reçel ve ya marmelat yapılarak tüketilmekte olup soslara, tatlılarda ve de salatalara lezzet verici olarak kullanılır.
Meyve ham olarak da yenilebilir. Günlük olarak 100 gram Frenk üzümü yiyip vücudun C vitamini ihtiyacı 3 katı karşılayabilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr