ABONE OL

Gebelikte fazla kilo alımının birçok olumsuz sonucu olduğu gibi kilo almamanın da zararı var. Eksik ve dengesiz beslenmenin erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, ölü doğum, anemi gibi çoğu negatif sonucu bulunuyor.

Uygun kilo alımı annenin hamilelik öncesi kilosuna kadar hesaplanır. Fakat burada aşina en önemli yanlışlardan biri sadece kalori hesabı yapmaktır.

Mesela 500 kalorilik bitmiş bir yiyecek ile 500 kalorilik doğal bir gıdanın besin değeri kuşkusuz benzer değildir. İşlenmiş gıdalar bebek gelişimini negatif yönde etkiler.

Anne adayı kalori alımına dikkat ederken gıda değerine de dikkat etmelidir. Gıda ile ilgili bilinen bir diğer yanlışta yağlardan ve karbonhidrattan tamamen kaçınmaktır.

Besin değeri yüksek yağlar içeren zeytinyağı, ceviz, badem gibi yağlar ve aynı şekilde beslenme değeri yüksek olan yulaf, esmer pirinç, meyve gibi karbonhidratlar öğünler içinde mutlaka yer almalıdır.

Gebelik süresince bebeğin beslenmesi için, anne adayları daha artı enerjiye gereksinim duyarlar. Ancak bu çağrıda bulunmak değildir oysa, gebe bayan iki kişilik yemek yiyecektir.

Gebe kadının normalde aldığı günlük kalori ihtiyacına yalnızca 350 Kcal ek etmesi yeterlidir.

katkı içeren salam, sucuk, sosis gibi tamamlanmış gıdalardan, besin değeri düşük paketli gıdalardan, asitli içeceklerden olası olduğunca uzak durulmalı; tüketildiğinde az miktarda dikkatlice tüketilmelidir.

Kısaca gebelikte beslenmede manâlı olan bütün gıda gruplarını aşırıya kaçmadan tüketip, dengelenmiş bir biçimde yerinde kalori dağılımı ile anne ve bebek için tatmin edici kilo alımını sağlamaktır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr