AkneABONE OL

Akne

Kış döneminde güneş ışınlarının azalması, evde daha fazla vakit geçirme ve besin alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle akne lezyonlarında artma yaşanıyor. Covid-19 pandemisinde gençlerin uzun süreler evde olması, kan şekerini süratli yükselten gıdaların (çikolata, beyaz ekmek, patates, hazırlanmış meyve suları..) tüketimi, kaygı ve stres lezyonların artmasına niçin olabiliyor. Maske de deriye sürtme yapması ve altta nemlenme olmasından nedeniyle akneleri artırıyor.

Korunma yolları:

Korunma yolları:

Maske uzun süreli kullanılacaksa 3 saatte bir değiştirilmelidir. Cerrahi maske altına kağıt peçete zımbalanması ya da çift katlı pamuklu maske tercih edilmesi, ter ve sürtünmeyi azaltacağından bu şekilde lezyonların artması engellenebilir.

Kumaş maske günlük olarak, asgari 60 derece suyla, cildi tahriş etmeyecek bir temizleme ürünüyle yıkanmalı, iyi durulanmalıdır.

Tedavide akneli cilde yerinde bir yıkama ürünü, yağlı olmayan bir nemlendirici, gerekiyorsa dermatolojik ilaçlar kullanılır.

Akne tedavisinde kullanılan bir takım krem ve sistemik ilaçlar da ayrıca deriyi kurutup tahrişe yol açabilir, bu durumda dermatoloji hekimleri özel düzeltici ürünler önermektedir.

Rozasea (Gül Hastalığı)

Rozasea (Gül Hastalığı)

Nedeni iyice bilinmez, yüzde önce tekrarlayan, sonra kronik ülkü gelen, kızarıklık, kılcal damarlarda çoğaltma, sivilce benzeri lezyonlar, kaşıntı ve yanma ile görülen bir cilt hastalığı olan Rozasea (Gül Hastalığı) soğuk havalarda artış gösteriyor.

Ayrıca cildin kuruması, ısı kaynağına yakın edinmek, uygunsuz cerrahi maske kullanımı, stres, baharatlı veya sıcak gıda ve içecekler de hastalığı alevlendirebiliyor.

Maske aşağıda sıcak ve ıslak bir etraf oluşması ciltteki bakteri dengesini bozarak ya da deri içi parazitlerinin sayısını artırarak lezyonları tetikleyebiliyor. Mekanik ve kimyasal iritasyonla deri bariyeri bozulup, derinin pH’sı artıyor.

Korunma yolları:

Korunma yolları:

Maske altına mümkünse krem ve makyaj ürünleri sürülmemelidir. Günde iki defa yüzü tahriş etmeyecek bir ürünle yıkamalı ve yatıştırıcı bir nemlendirici sürülmelidir.

Içki bazlı toniklerden, yüze dezenfektan ve kolonya sürmekten kaçınılmalı, gerekiyorsa dermatoloğun önerdiği ilaçlara geçilmelidir.

Sedef hastalığı

Sedef hastalığı

Kış dönemi, havanın kuruması, stres, ilaçlar ve enfeksiyonlarla tetiklenen Sedef hastalığında Covid-19 pandemi süreci de negatif etkiyi artırabiliyor.

Tipik formunun saçlı deri, diz dirsek gibi bölgelerde görüldüğü, sedef rengi pullanmalar ve kızarıklıkla belirti veren hastalıkta; dermatoloji hekiminin verdiği ilaçların yanı sıra özellikle kış aylarında deri bakımına öbür bir itina gösterilmesi gerekiyor.

Korunma yolları:

Korunma yolları:

Banyoda kullanılan duş ürününün kremli olması, banyo sırasında kese ve sabunlukla lezyonların tahriş edilmemesi ve banyo ardından mümkünse birincil beş dakika içerisinde iritasyon ve kaşıntı karşıtı olan bir balzam veya losyon sürülmesi hastalığın aktivasyonunu yatıştırır. Dezenfektanlar fakat su ve sabuna ulaşamadığımız yerlerde kullanılmalı ve göstermek zorunda kalırsak ilk fırsatta ellerimizi durulamalı ve nemlendirici kullanmalıyız.

Temas Egzaması (Kontakt Egzama)

Temas Egzaması (Kontakt Egzama)

Bilhassa ellerde etkin olan temas egzaması kış aylarında artıyor. Havaların soğumasıyla deride önce kuruma, daha sonra kızarıklık, pullanma, su toplamaları ve kaşıntıyla semptom veriyor.

Bazı duş jelleri sebebiyle ceset derisinde de oluşabilirken; günümüzde Covid19 enfeksiyonundan korunma amaçlı kullanılan, uygun olmayan maskelerle de yüzde ortaya çıkabiliyor. Maskedeki yapıştırıcılar, lastik ve metal parçalarına karşısında yüz derisinde alerjik kontakt egzama oluşabiliyor. böylece ilaç tedavisi gerekebiliyor.

Korunma yolları:

Korunma yolları:

Yerinde nemlendirme, kremli, gliserinli sabun tercihi ve soğuk dönemde dış ortamda ellerin eldivenle korunması ile belirtiler yatışabilir. Eller ılık suyla yıkanmalıdır. Dezenfektanlar konut ortamında seçim edilmemeli, zorunlu durumda kullanılmalı, olası olduğunda suyla durulanmalı ve nemlendirici, vaselin veya bariyer özellikli kremlerle el nemlendirilmelidir.

Ev işinde içi pamuklu eldivenler tercih edilmelidir. İçinde doğal yağlar olan besleyici krem ve losyonlar içerdikleri lipidlerle derinin kuruluğunu ve hassasiyetini gidererek kaşıntı hissini azaltır, alerjen maddelerin deriye geçişini engeller, keza bakterilere karşı cilt direncini artırır. Bu önlemlere dikkat edilmezse deride çatlaklar ve kanama oluşabilir.

Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit

Çok yaygın görülen bu deri hastalığı; saçlı cilt, yüz, kaşlar, burun kenarları, kulaklar ve çevresinde büyüyen kızarıklık, kuruluk, sarımtırak yağlı kepek ve kabuklanmalarla kendini gösteriyor. Lezyonlarda kış aylarında ve stresle artış görülüyor.

Korunma yolları:

Korunma yolları:

Yağlı cilt yapısı olan kişilerde rastlanan ve tekrarlamaya eğilimli bir egzama tipi olan bu hastalıkta maske kullanırken dikkatli olmak gerekiyor.

Maske kullanımı ya da erkeklerde sakal altındaki deride kapalı ortam olması ciltteki bakteri ve mantar dengesini değiştirerek, keza maske altında terleme iritasyon yaparak bu egzamayı olumsuz etkiliyor. İlaç tedavisi gerekebiliyor.

Kaynak: www.milliyet.com.tr