Glisemik indekste uyarı edilmesi gereken koşul, karbonhidrat miktarının glisemik indeksi etkilememesi ile birlikte karbonhidrat miktarına sahip olsalar da bambaşka glisemik indekse sahip olabilirler. Glisemik indeksin değerleri, düşük, orta ve yüksek seviye olarak sınıflandırılabilir.

 Glisemik İndneksi En Düşük Besinler Hangileridir?

 Düşük glisemik indeksli gıdalar, kan şekerinin anlık bir şekilde dalgalanmasına neden olur. Lakin daha uzun bir süre tok tutarlar. Bu sayede bir öğünü tüketme süresi uzarken aynı zamanda da uzun bir süre tok kalmanıza muavin olur. Bu ürünlerle beslenince sık acıkma durumu azalır. aynı zamanda uzun süreli kalp, karaciğer, tansiyon ve diyabet gibi önemli sıhhat sorunlarına karşı kişiyi korur.

 Uyku düzeninin alışılagelmiş şekilde seyretmesine muavin olan düşük indeksli besinler, hayat kalitesini kayda değer ölçüde arttırır. sürekli olarak düşük indeksli besinler bitiren kişiler, kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine de tezgâhtar olur. Lifli, omega 3 içerikli ve sağlıklı gıdaların kesintisiz bir şekilde tüketilmesi ile birlikte vücudun daha sağlıklı ve dinç olması sağlanıyor. Pazı, lahana, salatalık, sarımsak, turp, kıvırcık salata, karnabahar gibi sebze türlerinde glisemik indeksi yok denecek kadar azdır. bu nedenle uzmanlar, bol bol sebze ve meyve ile beslenmek gerektiğini söylüyor.

 Glisemik İndeksi Düşük Besinler Tüketmenin Gerekliliği

 Glisemik indeksi düşük olan besinlerin tüketilmesi, yürek, karaciğer, diyabet, bağırsak sorunları gibi ciddi sağlık durumu sorunlarının oluşmasını önlemeye asistan oluyor. bununla birlikte bu besinler daha geç acıktırarak tokluk hissini daha çok muhafaza ettiği için bolca tüketilmelidir.

 Glisemik İndeksi Yüksek Olan Besinler Neler?

 Yüksek glisemik indeksli gıdaların seri bir şekilde sindirilemediğinden nedeniyle kan şekerinde hemen olan dalgalanmalara niçin olabilir. Glisemik indeksi yüksek olan karbonhidrat içerikli besinlerin tüketiminden sonra enerji kaybı, dermansızlık, uyku bastırması gibi durumlar kan şekerinde yaşanan hemen olan dalgalanmaların sonucu olarak ortaya çıkar. Bu gıdalar, çoğunlukla yüksek miktarda insülin hormonu içerdiği için yağlanma, şeker hastalığı, yürek hastalığı, insülin direnci gibi afiyet sorunlarına neden oluyor. Yüksek glisemik indeksli gıdalar arasında, beyaz unlu yiyecekler, tamamlanmış tatlı ürünleri, makarna ve beyaz pirinç gibi gıdalar sayılabilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/glisemik-indeks-nedir-glisemik-indeksi-en-dusuk-besinler-hangileridir-6433778