ABONE OL

Gluten,başta buğday olmak üzere arpa ve çavdar gibi tahıllarda yer alan bir proteindir. Glutensiz diyetlerin temel ilkesi; buğday, arpa, çavdar, yulafın ve bu tahıllardan üretilmiş (nişasta, un, ekmek, makarna, kek vb.) ürünlerin beslenmeden çıkarılmasıdır.

Çölyak hastalığı, glutene karşı bağışıklık sistemi göre bahşedilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi ömür boyu glutensiz diyettir.

Glutensiz perhiz uygulamayan çölyaklı hastalarda irtifa kısalığı, değişik vitamin eksiklikleri, rahitis, osteomalazi ve bir takım otoimmun hastalıkların gelişebildiği gösterilmiştir.

Çölyak olmayan gluten duyarlılığında ise gluten alımına tabi olarak döküntü, ürtiker gibi deri bulguları; kusma, ishal gibi sindirim sistemi ve bronşit, astım gibi solunum sistemi sorunları görülmektedir. Bu hastalarda da glutensiz perhiz çare olarak kullanılır.

Glutensiz diyetin irritabl bağırsak sendromu, şizofreni, atopi, fibromiyalji, endometriozis üstüne olumlu etkileri olabileceği düşünülse de bu hastalıkların tedavisinde kullanılması gerektiği kesinkes kanıtlanamamıştır.

Beslenme yetersizliği ile karşılaşabilirsiniz

Besin yetersizliği ile karşılaşabilirsiniz

Sağlığınızı geliştirme inancıyla uyguladığınız bu perhiz aksine sağlığınıza negatif tesir gösterebilir çünkü araştırmalar glutensiz diyetin karbonhidrat, posa, demir, çinko, folat ve niasin açısından beceriksiz beslenme ile sonuçlanabileceğini göstermektedir.

Kilo vereyim derken kilo alabilirsiniz

Kilo vereyim derken kilo alabilirsiniz

Glutensiz diyette gluten içermeyen süt, et, sebze ve meyve gibi besinlerin yanına çoğunlukla diyetin daha sürdürülebilir olması için endüstri göre üretilen glutensiz ekmek, makarna gibi yiyecekler de tüketilir.

Bu ürünler gluten içeren eşdeğerlerine tarafından demir, folat, B vitaminleri ve posa bakımından daha fakirdir; glisemik indeksleri daha yüksektir ve daha artı karbonhidrat ve yağ içerirler. böylece glutensiz diyetler birçok süre tartma kaybı sağlamanın aksine önem artışına sebep olabilir.

Glutensiz diyet bütçeye ağır bir yük oluşturabilir

Glutensiz perhiz bütçeye ağır bir ağırlık oluşturabilir

Glutensiz ürünlere olan talebin artmasıyla glutensiz mahsul pazarı çabuk büyümektedir. Bu besinleri tüketme çabası, glutensiz ürünlerin standart ürünlere göre epeyce pahalı olması nedeniyle somut ve ulaşılabilirliklerinin az olması nedeniyle manevi anlamda bir tartma oluşturmaktadır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr