ABONE OL

Polenlerden ilaçlara ve bazı yiyeceklere, parfüm gibi kozmetik ürünlerden üstteki solunum yolu enfeksiyonlarına değin birçok faktörün gözlerimizi aracısız olarak etkileyebildiğini söyleyen Dr. Nezih Özdemir, üstteki solunum yolu enfeksiyonlarının viral olabileceği gibi bakteriyel de olabildiğine uyarı çekerek şöyle konuştu:

“Göz enfeksiyonu alerjik konjonktivit ile karıştırılabildiğinden hasta pandemi sürecinde hastaneye gitmeye de çekindiğinden tedavi gecikebiliyor. Oysa göz hastalıkları ihmale gelmez.

Göz hekimleri soruna çözüm bulmak ve enfeksiyon ile alerji arasındaki farkı farklılaştırmak için özel muayene cihazlarıyla göz yüzeyindeki doku değişikliklerine bakarak alerjik reaksiyonu saptama ederler.

Göz alerjileri, diğer göz hastalıklarıyla aynı bulguları paylaştığı için hastanın öyküsünün alınarak teşhis konulması önemlidir. Göz alerjilerinde burunda kaşıntı, tıkanma gibi belirtilerle ortaya çıkan üstteki solunum yolu alerjileri de eşlik edebiliyor. Tekrar mevsimsel göz alerjileriyle birlikte baş ve boğaz ağrısı, kuru öksürük ve boğazda kaşıntı da görülebiliyor."

Kirli eller gözle temas ederse ne yapılmalı

Kirli eller gözle temas ederse ne yapılmalı?

Pandemi sürecinde göz sağlığının risklere çok daha açık ülkü geldiğini gösteren Dr. Nezih Özdemir, çevre ile kesintisiz bağlantı halinde olan ellerimizi gözlerimize sürdüğümüzde ise göz aracılığıyla Kovid-19 enfeksiyonuna zemin hazırlayabileceği uyarısında bulunarak “Ellerin gözlere götürülmemesi, pak ve tek kullanımlık kağıt çaput kullanılması ve bu kağıt mendilin kullanıldıktan daha sonra çöpe atılması fazla kayda değer.

Lekeli ellerin gözlerle teması, mikropların bilhassa de bağışıklığı düşük olan kişilerde kolaylıkla gözlerde enfeksiyona yol açmasına zemin hazırlıyor. bu nedenle ellerin gözle temas ettirilmemesi, sıkça sabunla yıkanması gerekiyor” dedi.

Bilgisayar ekranı ve etraf ısısının da göz sağlığını korkutma eden unsurlar olduğunu, oda sıcaklığının yüksek, nemin düşük olması durumunda göz kuruluğunun ortaya çıktığını belirten Dr. Nezih Özdemir bilgisayar ve tablet karşı uzun vakit kalmamak, gözleri zaman zaman dinlendirmeyi ihmalkârlık etmemek gerektiğini söyledi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/goz-enfeksiyonu-ile-alerjik-konjonktivit-nasil-ayirt-edilir-6471888