Göz kuruluğu fazla yaygın olarak görülen hastalıklardan bir tanesidir. Göz kuruluğu sendromu gözyaşının beceriksiz olması durumu olarak bilinir. Bu hastalıkta erken teşhis da fazla yük taşır. 

Göz kuruluğu belirtileri nelerdir?

Toplum içerisinde fazla sık görülen göz kuruluğu gözyaşının yetersiz olması durumudur. Göz sağlığının korunması için gözyaşının olması da fazla önemlidir. Çünkü huysuz takdirde bu gözyaşı zarının sağlamlığını önemli yönde etkiler. bu nedenle gözyaşının eksikliği de uzun vadede sorunlar yaratır. Göz kuruluğunun belli başlı belirtileri bulunmaktadır. Özellikle gözlerde yanma şikayeti, kaşıntı, rüzgar ve dumana karşı göz hassasiyeti, kontakt lens kullanımında zorluk yaşanması manâlı belirtiler aralarında yer alır. bununla beraber kitap okuma esnasında gözler de ivedi yorulur. Yeni uyanma durumunda gözlerin açılmasında güçlük çekilir. Genellikle akşam vakti yorgunluktan kaynaklı olarak göz kapaklarının açılması da zorlaşacaktır.

Göz kuruluğuna ne iyi gelir, çare yöntemleri nelerdir?

Göz kuruluğunun tedavisinde ilk önce göz muayenesi yapılır. Buna göre göz kuruluğu sendromunun tedavisi, hastalığın nedenine tarafından konulur. Göz doktorları genelde bu süreçte gözü nemli tutmak için suni gözyaşı olarak da bilinen göz damlası ve jel verirler. bununla birlikte bu hastalığa alt olarak ortaya çıkacak olan iltihaplanmayı da önlemek adına bazı ilaçlar verilir.

Göz kuruluğu yaşamamak için her üç saniyede bir göz kırpmak iyi olacaktır. Keza gözyaşlarının buharlaşmasını önlemek için saç kurutma makinesi, klima ve pervaneler doğrudan doğruya gözlere hava üflememelidir. Gözler çok sık ovuşturulmamalıdır. Bilhassa rüzgarlı havalarda da gözleri saran bir gözlük takılması önerilir. Bilgisayar kullanımlarında da 5 dakikalık aralar verilmelidir.

Göz kuruluğunun nedenleri nelerdir?

Göz kuruluğuna neden olan pek çok detay var. Bilhassa göz damlalarına ve merhemlere göre alerji göz kuruluğuna niçin olabilir. Ayrıca göz kırpma refleksinde de sorunlar yaşanması göz kuruluğu nedenleri arasındadır. Alerjik, bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra duman, güneş, rüzgar gibi çevresel faktörler de göz kuruluğuna niçin olabilir.

Göz kuruluğu en fazla kimlerde görülür? 

Göz kuruluğu hastalığı her yaş aralığında kadınlarda ve erkeklerde görülmektedir. Ayrıca menopoz ardından kadınlarda göz kuruluğu daha artı görülür. Uzun saatler ofiste bilgisayar başında çalışan kişilerde de göz kuruluğu görülmektedir. Rüzgarlı havada dıştan çalışanlarda da göz kurulu

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/goz-kurulugu-belirtileri-nelerdir-goz-kuruluguna-ne-iyi-gelir-tedavi-yontemleri-nelerdir-6413807