ABONE OL

Aylardır süren Covid-19 pandemisinden azami etkilenen organlarımızın başında gözlerimiz geliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu “Gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda bilgisayar başında geçen sürenin artmasına emrindeki olarak göz kırpma sayısında azalma, uyku sürelerinde kısalma, ekrandan yansıyan mavi ışık yoğunluğu ve klima gibi nedenlerle göz kuruluğu, gözlerde yanma, batma, merhamet ve sulanma şikayetleri son zamanlarda yoğunlaştı.

Hem uyku düzensizliği ve stres ile tetiklenen ve göz çevresinde başlayan ağrılar, başa da yayılıyor. Göz migreni olarak tanımlayabileceğimiz bu koşul bununla beraber gözde ışıklanma, ışıklar civarda çizgilerle kendini gösteriyor ve başa da yayılan belirgin ağrılar yaşam kalitesini düşürüyor, konsantrasyonu engelliyor" dedi.

Covid-19 pandemisi sürecinde evden egzersiz, dijital toplantılar, uzaktan eğitim sırasında göz sağlığı için zorunlu kuralların ihmal edilebildiğini, bu nedenle göz hastalıklarında çoğaltma görüldüğünü vurgulayan Dr. Emel Çolakoğlu, uzun süreli yakın odaklanmanın özellikle gelişim çağındaki çocuklarda ahenk kuvvetini zorladığını ve miyopinin ilerlemesine yol açtığını söyledi.

Göz sağlığı için bu kurallara dikkat

Göz sağlığı için bu kurallara dikkat!

Gün içerisinde mutlaka gözlerin kapatılarak dinlendirilmesi, ekran başında göz kırpmanın unutulmaması, ekran aydınlatmasının ortamdan daha düşük seviyede tutulması, gözlerimizle ekran aralarında mesafenin 50-55 cm olmasına itina gösterilmesi ve monitör üzerinden 20 dakikada bir 20 saniye zaman ile 5-6 metre uzağa odaklanılması gerektiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, bu önlemlerin göz sağlığını gözetmek için kritik önem taşıdığını belirtti.

Sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku şart

Sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku durum

Göz sağlığını korumak için; çevresel önlemlerin yanı sıra sigarasız etraf, kaliteli ve tatmin edici uyku ile dinç gıda de olmazlar olmazlar aralarında önde geliyor.

Dr. Emel Çolakoğlu, iyi havalandırılmış ve ışıksız bir odada sıradan 7-8 saat uyumanın bütün bedenimizi olduğu gibi gözlerimizi de dinlendireceğini belirtirken özellikle havuç, portakal, lahana, ıspanak gibi besinlerin de sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Göz kızarıklığı deyip geçmeyin

Göz kızarıklığı deyip geçmeyin

Gözlerde en sık rastlanan şikayetler arasında bulunan; kızarıklık, çapaklanma, sulanma ve batmaya niçin olan konjoktivitin, Kovid-19 hastalarının yüzde 1-3’ünde gelişebildiğini; genellikle konjoktivit ile aynı zamanlı ateş ve halsizlik ile çocuklarda ishal de görülebildiğini bildiren Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu “Gözde aynı şikayetler oluştuğunda etmen bakteriler, diğer virüsler ve alerji de olabileceğinden, böylece doktor kontrolü fazla tartı taşıyor" diye konuştu.

Dr. Emel Çolakoğlu, Covid-19’un gözler yoluyla bulaşmaması için kontakt lens yerine gözlük kullanılması, gözlerin ovuşturulmaması, el hijyenine itina gösterilmesi ve kağıt havlu kullanılmasının kayda değer olduğunu belirterek sözlerini şöyle noktaladı:

“Bu virüsün gözümüze bulaşması iki yolla oluyor. Üzerinde virüs yer alan bir eşyaya mesela masaya ya da kapı koluna dokunulduktan sonradan gözler ellendiğinde virüs bulaşıyor.

Ara Sıra de karşımızdaki kişinin öksürüğü, hapşırığı ya da yüksek sesle konuşması sırasında etrafa her tarafa yayılan virüsler, gözümüze giriyor.

Kaynak: www.milliyet.com.tr