Grip, kış aylarında çoğunlukla 6-8 hafta dek etkisini sürdürür. İnfluenza virüsü, A, B, ve C tiplerine sahiptir. Bunun C tipi insanlarda rahatsızlık yapmaz. B tipi ise daha hafif seyreder. 

Gribe Ne İyi Gelir?

Gripten bir lahza önce kurtulmak, eski hayatınıza geri dönmek için yapabileceğiniz bir takım şeyler bulunuyor. Bunlar ise;

Bol bol dinlenmeye itina gösterin.

Günde en az 1.5 ile 2 litre su tüketmeye itina gösterin.

Grip boyunca iştahınızın azalması normaldir. Fakat yine de vücudunuzun güçlü kalabilmesi için düzenli yemek yemek yemeğe özen göstermeniz gerekir. 

Hastalığınız boyunca hastalığı diğer kişilere geçirmemek için işe, okula ve kalabalık ortamlara gitmemeye özen göstermeniz gerekir.

Kişilerle temasınızı olabildiğince en aza indirmeniz gerekir. 

Bol bol taze meyve ve sebze tüketmeye itina göstermeniz gerekir.

Bulunduğunuz ortamı çoğu kez havalandırmaya itina göstermeniz gerekir.

Burun temizliği için burun spreyi ya da saf suyun içine tuz ekleyerek burnunuza çekebilirsiniz.

Grip için Evde Çözüm Önerileri Nelerdir?

Evde gribi geçirebilmek için cisim direncinizi arttıracak besinler tüketmeli ve bol bol C vitamini almaya özen göstermeniz gerekir. Grip olan kişilerin çokça tüketmesi gereken yiyecekler aralarında, tavuk çorbası, paça çorbası, greyfurt, portakal, soğan, bal, sarımsak, okaliptus nehir, limonlu nehir, zencefil, ekinezya, adaçayı, kuşburnu çayı, kekik çayı yer alır.

Bu besinleri evde bol bol tüketerek gribi kısa süre içinde atlatabilirsiniz. bununla birlikte hastalığınız boyunca bulunduğunuz ortamı çoğu kez havalandırmalı ve bol su içmeye özen göstermelisiniz. Gripten bir an önce kurtulmak için çokça dinlenmeye itina göstermeniz ve kalabalık ortamlardan uzak durmanız gerekir.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Genelde her insan, yılda en az bir kere gribe yakalanıyor. İnsandan insana solunum yolu ile bulaşan grip, bazı zamanlarda büyük salgınlar meydana getirebiliyor. Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gün olduğu için hastalık belirtileri başlamadan bir gün öncesinde hastalığın bulaşıcı özelliği başlar. Grip başladıktan sonradan evde hastalığı kolaylıkla atlatabilmek için vitamin içeriği yüksek besinler tüketmeli ve bol akıcı almaya itina göstermelisiniz. Grip belirtileri ise;

Yüksek ateş 38-39 derece

Yorgunluk, bitkinlik, halsizlik 

Burun tıkanıklığı 

Öksürük 

Boğaz ağrısı

Vücudun böylece çok noktasında hissedilen ağrı

Baş ağrısı

Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Grip, virüs kaynaklı bir rahatsızlık olduğu için net bir tedavisi yoktur. Kullanılacak olan antibiyotikler ise tam anlamı ile netice vermez. Çünkü antibiyotikler sadece bakterilere etki eder. Gribin bir lahza önce geçmesi için bol miktarda dinlenmek, vitamin ve mineral taşıyan besinleri harcamak, tedaviyi hızlandırır. Grip nedeni ile düşük bir olasılık de olsa vefat riski olduğu için tehlike grubunda yer alan kişilerin grip aşısı yaptırması gerekir. Grip aşısı yaptırması gereken risk grubundaki kişiler,

65 yaş üstü kişiler

Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar (Bağışıklık sistemi düşük olanlar, kanser hastaları, kemik iliği ameliyatı olan kişiler, AIDS virüsü taşıyanlar)

İlk üç aydan sonra gebe kalan kişiler,

1. ayını doldurmuş bebekler,

Hastanede çalışan doktorlar, hemşireler, hasta bakıcılar, kreşlerde, refah evlerinde çalışan kişiler,

Uzun süreli aspirin tedavisi bölge çocuklar ve gençler,

Aralıksız yakın temas halinde olunmasını gerektiren meslek gruplarında tayin yapan kişiler.



Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/grip-nedir-gribe-ne-iyi-gelir-evde-cozum-onerileri-nelerdir-6431075