ABONE OL

Gebelik öncesi tedavi edilmemiş önemli dişeti rahatsızlıkları olan gebe kadınlarda ise erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma riski vardır. böylece gebelik öncesi iyi bir ağız hijyeni rutininin kazanılmış olması ve dişeti tedavilerinin yapılmış olması önemlidir

Gebeliğin özellikle ilk dönemlerinde görülen kusma ağız içinde asidik bir etraf oluşturarak dişlerde aşınmalara, hassasiyetlere ve çürüklere sebep olabilir.

Özellikle kusmayı takiben hemen dişleri fırçalamak diş yüzeyindeki aşınmaları artırabilir. bu nedenle kusma sonrası ağız bol su ile çalkalanmalı ve dişler yarım saat daha sonra fırçalanmalıdır.

Gebelik süresinde tükürük daha asidik özellikler gösterebilir, bu şart dişleri çürüğe daha yatkın ayla getirir. Dürüst ağız bakımı ile yeni çürüklerin oluşumu engellenebileceği için anne adayının ağız bakımını gebelik öncesi düzene oturtmuş olması önemlidir.

Dişeti sorunu nedeniyle dişetleri kanayan, dişlerinde hassasiyet sorunu olan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Ağız hijyeninin yeterli derecede sağlanamadığı durumlarda dişeti hastalıkları ve çürükler gelişebilir.

Değişen beslenme alışkanlıkları ve çürük yapıcı özellikli gıdaların sık tüketimi (sık ara öğünler ve tatlı yiyecek tüketiminin artması, kuru meyve gibi) diş çürüklerinin oluşma riskini artırır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr