Grip gebelik döneminde sık karşılaşılan hastalıklardan birisidir. Hamilelik döneminde yeterince halsiz olan anneler gribe yakalandıkları vakit yerinden kalkamayacak bir ışık halkası gelir. bu nedenle hamilelik döneminde grip hastalığından korunmak çok önemlidir.

Hamilelikte grip nasıl geçer?

Hamilelikten gripten kurtulmak için yapılması gereken birincil şey doktora danışmaktır. Gebe kadınların bilindiği üzere o kadar fazla ilacı kullanması sakıncalıdır. bu nedenle doktora başvurulup hekim kontrolünde bir çare başlanabilir. Doktorun verdiği ilaçlar da kullanılabilir.

Eğer grip olunduğunda ateş çok yüksekse, nefes edinmek da güçlük çekiliyorsa göğüste ağı ya da kızarıklık ve kaşıntı görülüyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekir. başkaca hamilelik döneminde daha tedbirli olunması, hasta kişiler ile temas halinde olunmaması da fazla önemlidir.

Hamilelikte gribe ne iyi kazanç?

Hamile kadınların grip olduğu süre doktora gitmeleri dıştan yapmaları gereken şeylerden birisi dinlenmektedir. Grip hastalığın en bilindik ilacı dinlenmektir. Bunlar haricen bitkisel ilaçlar ile de şifa bulabilirsiniz. Fakat bitkisel diye her ilaç içmek de dürüst olmaz. Hamilelik döneminde grip için kullanılacak nebati yöntemler şunlardır:

- Nane limon
- Siyah dere
- Ballı süt
- Kuşburnu
- Bal ve tarçın

Gebelikte gribe yakalanmama yolları

Kadınlar hamilelik döneminde en düşük bir kez soğuk algınlığına ve gribe yakalanırlar. Grip hamilelik sürecinde rahatsız verici de olsa gripten korunmak mümkündür. Soğuk algınlığı ve gripte kullanılan ilaçlar hamilelik döneminde kullanılmamaktadır. böylece hamilelikte gripten korunmak çok önemlidir. Gripten korunma yolları ise şunlardır:

- Korunma yollarından birisi grip aşısıdır. Grip aşısı gebeliğin her döneminde tehlikesiz olsa da ilk üç ay ilaç kullanmamak ve aşının bu dönemin sonunda yaptırmak daha uygundur.

- Gebelik döneminde elleri çoğu kez yıkayıp temizlemek, kapalı alanları seçim etmemek ve bol akıcı harcamak gripten korunmanın en önemli yollarından birisidir.

- Grip gibi hastalıklarda yatak istirahati çok önemlidir. Yatarken başı yukarda tutmak ise geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı da azaltacaktır. bunun dışında ortamın havalandırılması ve ıslak olması sağlanmalıdır.

- Gripten korunmanın en etkin yollarından birisi de iyi beslenmedir. Taze sebze ve meyve tüketmek, A ve C vitamini bakımından varlıklı besinlerin tüketilmesi de çok kayda değer olmaktadır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr