Haşimato, ilk olarak Japon bilim adamı Akira Haşimato tarafından 1912 senesinde tanımlanan bir hastalıktır. Haşimato, hipotirodizm hastalığının en manâlı sebeplerinden biri olarak gösterilmektedir. Hatta hipotirodizm hastalığının %90 oranında haşimato nedeni ile oluştuğu belirtilmektedir. Tedavisi ihmal edilmemesi gereken önemli bir otoimmün hastalıktır. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi dinç hücrelere saldırarak tiroid bezinin daha eksik salgı yapmasına yol açmaktadır. 

Haşimato nedir?

Haşimato, bağışıklık sisteminin şaşkınlaşarak tiroit bezine saldırması ile oluşan bir tiroit hastalığı türü. Haşimato hastalığına yan hipotiroidi genelde sinsice başlayan ve belirtileri aylar içinde yavaş yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Uzun süre tedavi görmeyen ve şiddetli hipotiroidik hastalar miksödem komasına girebilmektedir. Haşimato hastalığının tanısı Anti-TPO testi ile konulmaktadır. Hastalığın takibi ise T3, T4, TSH ölçümleri ile yapılmaktadır. 

Haşimato tiroidi belirtileri 

Haşimato hastalığının klinik bir bulgusu olmadığından görülen belirtiler hastalığa özgü değildir. Çoğunlukla kabızlık, kilo alma, yorgunluk, basit üşüme, deri kuruluğu, seste değişim gibi belirtilere sıklıkla rastlanmaktadır. Bu belirtilere ek olarak aşağıdaki belirtilerde görülmektedir: 

- Çabuk Sinirlenme

- Adet düzensizlikleri

- Dilde büyüme

- Depresyon

- İştahsızlık

- Konuşmada yavaşlama

- Benzi Atmış cilt rengi

- Gözaltlarında ve yüzde şişme

- Hafıza Kaybı

- Hareketlerde yavaşlama

- Konsantrasyon bozukluğu 

- Nabız sayısında düşme

Haşimato tedavi yöntemleri nelerdir?

Haşimato hastalığının tedavisinde genelde hap tedavisi uygulanmaktadır. İlaç kullanımı ile birlikte uyumlu bir şekilde çalışma yapılması ve yeterli, sağlıklı, dengeli bir perhiz uygulanması tedaviyi desteklemektedir. İlaçlar 6-8 hafta kullanıldıktan sonradan tekrar kan testi yapılmaktadır. İlaç kullanımında doktorlar göre hasta için uygun olan dozlar belirlenir. Bu ilaçlar, doktor önerisi dışında artırılıp azaltılmamalıdır. İlaç kullanımı, keyfi olarak doktora danışmadan kuşkusuz bırakılmamalıdır.

Haşimato hastalığı hangi tehlike gruplarında daha fazla görülür? 

Haşimato hastalığı bir takım risk gruplarında daha yaygın olarak görülmektedir. Bu tehlike grupları: 

- Sigara içenler,

- Hamileler,

- Müşteri 1 şeker hastalığı, Vitiligo, Lupus, Çölyak Hastalığı, Addison Hastalığı, Romatoid Artrit, Pernisiyöz Anemi ve Hepatit gibi otoimmün rahatsızlığı olanlar.

Her yaşta görülebilen bir rahatsızlık olmasına rağmen bilhassa genç ve orta yaş grubunda daha yaygın olarak karşılaşılmaktadır. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/hasimato-nedir-hasimato-tiroidi-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir-6413809