ABONE OL

Türkiye'de çok birey, büyüyen vaka sayılarına karşısında alınan tedbirler kapsamında 2021 yılının gelişini evlerinde aileleri ile birlikte karşılayacak. Yılbaşı tedbirleri uyarınca ülke genelinde, 31 Aralık 21.00 itibari ile 4 Ocak saat 05.00'e değin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Bundan dolayı geçen yıllar dıştan yeni yıl programları düzenleyerek yeni yılı tedarik eden birçok birey, hazırlıklarını evde yapacak. Fazla birey yeni yıl öncesi market alışverişi telaşına düşerken özellikle, pratik olması sebebiyle hazırlanmış gıdalara olan alaka arttı.

Yılbaşı gecesi hazır köfte, kıyma kebabı gibi ürünleri pişirmeyi planlayanlara uyarıda bulunan Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, özellikle hazırlanmış köftenin içeriğinin insan sağlığına negatif etkileri olabileceğini kaydetti.

Bu köftelere güvenmek çok zor

'Bu köftelere güvenmek fazla zorlama'

İnsanların et ve kıyma alışverişi yaparken bildikleri kasapları tercih etmesi gerektiğini söyleyen Yağmur, köfte gibi ürünlerin kaliteden ayrıcalık vermeden tercih edilmesinin şart olduğunu hatırlattı

Vatandaşların, hazırlanmış köfteden uzak durmasını gösteren Yağmur, "Bu ürünlerin içeriğinde çoğunlukla taşlık bulunuyor. Bici bici boyasıyla renklendirip vatandaşa sunuyorlar.

Herhangi bir markette bu ürünlere karşılaşmak mümkün. Hazır kıyma ürünleri yapmak fiilen yasak. Ucuz fiyata hazır kıymadan üretilmiş ürünler satılıyor; ama kırmızı etin kilogram fiyatı muhakkak. Bu köfteleri kim yapıyor? Fiyatı nasıl böyle ucuz olabiliyor? Bu köftelere itimat etmek baskı.

Kasaplardan ürün alırken her şey gözünüzün önünde oluyor. Yılbaşı gecenizi 'ucuz ve pratik' olacak diye hazır köfte, kıyma gibi ürünler seçip zehir etmeyin. Kötü neticeler yaşanmasın. Herkes kasabından, kıymasını alıp köftesini evde yapsın" dedi.

Et dediğin burcu burcu kokacak

'Et dediğin burcu burcu kokacak'

Etin kıyma yapılmadan önce müşterinin gözü önünde doğranıp zırhtan ya da makineden geçirilerek kıyma haline getirilmesi gerektiğini söyleyen kebap ustası Yaşar Aydın, "Bu en dinç yöntem. Alıcı, her şeyi görecek. Hazır kıyma ile kebap-köfte olmaz.

Et, bir defa burcu burcu kokacak. Dondurduktan daha sonra o etin ne tadı olur? Yeni Yıl gecesi millet, hazır köfte yemek yerine kebapçıları arasın ve gerçek kıymadan onlara menü hazırlayalım. 

Mesela Adana kebabı kuzu kıymasından olur. İçine sadece tuz ve toz biber koyulur. Hazır paket ürünün içine ne kattığını nereden bileceksiniz?" diye konuştu. Yeni Yıl öncesi kasabından alışveriş yaptığını söyleyen Hatice Kırkafa'da kıymasını gözünün önünde kıydırıp köftesini de evinde yaptığını belirtti.

Kaynak: www.milliyet.com.tr