Edremit Körfezi'nde sofralık zeytinler, atadan kalma yuvarlama ya da çevirme denilen yöntem ile yapılıyor. Zeytinler, 130 kilogram kapasiteli varillerde 4 ile 6 ay aralarında değişen sürelerde bekletilerek hazırlanmış ışık halkası geliyor. Bu zaman içinde zeytinin suyunu salması ve içine konulan tuzu emmesi bekleniyor.

Yan duran variller, zeytin ve tuzun karışıp hazır hale gelmesi için 3 günde bir yuvarlanıyor. Varillerin arada dikilerek hava almaması için kapakları sıkılıyor. Gerisinde da baştan yan yatırılıyor.

Hem doğal hem de lezzetli Tuz koyup 3 günde bir yuvarlıyorlar

Iyice doğal yöntemlerle hazırlanıyor

Kazdağları ve Madra Dağı'nın doğal ortamında, asırlık zeytin ağaçlarında yetişen zeytinlerin bölgeye has yöntemle tüketiciye sunulduğunu söyleyen üretici Mehmet Semerci, doğal yöntemlerle hazırlanan zeytinlerin ayrıca tat alma tadı olarak ayrıca de katkısız olmasıyla seçim edildiğini söyledi.

Hem doğal hem de lezzetli Tuz koyup 3 günde bir yuvarlıyorlar

Tuz oranı fazla düşük, hiçbir kimyasal eklenmiyor

Zeytinde 2020-2021 sezonunun sonuna geldiklerini söyleyen Mehmet Semerci, "Yuvarlama zeytin, alan zeytininin en iyi değerlendirildiği bir yöntemdir. Iyice doğal olması en büyük özelliğidir. Varillerde yalnızca zeytin ve tuz bulunmaktadır. Tuzlu miktarı da epeyce düşük seviyededir. Kendi suyu içerisinde olan bir zeytin çeşididir. Olması için 6 aya yakında olacak olan bir zaman geçmektedir. Hiçbir kimyasal içine girmez ve bölgenin kendine has zeytinyağı özelliklerini de içinde taşımaktadır. Bu doğrudan doğruya hissedilebilir" dedi.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/hem-dogal-hem-de-lezzetli-tuz-koyup-3-gunde-bir-yuvarliyorlar-6407479