ABONE OL

Akciğere gelen mikrop ya sessiz enfeksiyon olarak kalır veya hastalık yapar. Gürültüsüz enfeksiyon ileri gün ya da yıllarda hastalık yapabilir. Bu hastalık en sık akciğerleri tutmakla beraber öteki doku ve organlarda da görülmektedir. Tedavi edilebilir bir hastalıktır. İlaçlar Tüberküloz Savaş Dispanserleri aracılığıyla bedava olarak temin edilmektedir.

Verem uzun süren öksürük, kan tükürme, gece terlemesi, nefes darlığı şeklinde şikâyetler yapabilir. Tanıda balgamda mikrop görülmesi, akciğer grafisi ve tomografisi çekilmesi, gerekirse doku tanısı için cerrahi işlem yapılması gerekir. Çare için ‘Myocobacterium tuberculosis’ isimli bakteriye etkin antibiyotikler kullanılır.

Akciğer kanseri ile karıştırılmaktadır

Akciğer kanseri ile karıştırılmaktadır

Verem, radyolojik incelemede nodül, kitle, kavite (akciğer içinde aylaklık gelişmesi) şeklinde olması nedeniyle akciğer kanseri ile karıştırılabilir.

Girişimsel operasyon ile doku alınarak patolojik çözümleme ile teşhis konulmaktadır. Bazı hastalarda oluşan kaviteler hap tedavisine rağmen gerilemeyebilir, bu durumlarda ameliyat ile bu dokunun çıkarılması gerekmektedir.

Tanısı konulmamış hastalarda video yardımlı sistemle göğüs kafesinin içi yoklama edilerek ayrıca sıvının drenajı hem de hastalıklı akciğer zarından plevra biyopsi yapılır. Eğer hastanın tanısı varsa sadece kateter yardımıyla akıcı boşaltılır.

Tüberküloz sonrası akciğer sönmesi gibi ivedi cerrahi teşebbüs gerektiren durumlar oluşabilir.İlk olarak kateter ile akciğer dışındaki hava boşaltılır. Eğer tatmin edici olmazsa ameliyatla hastalıklı kısım alınır. Tüberküloz geçirdikten yıllar sonradan ‘bronşektazi’ denilen hava yollarında genişleme meydana gelebilir.

Bronşektazinin yaygınlığına ve hastanın şikâyet (bol koyu balgam ya da kan tükürme, sık antibiyotik kullanma) durumuna kadar akciğer ameliyatı yapılması gerekir. Ameliyatın genişliği akciğerdeki hasar durumuna bağlıdır.

Akciğerin yıllık kontrolleri önemli

Akciğerin takvim kontrolleri önemli

Verem nedeniyle akciğerde izler oluşabilir. Bu sekellerin üstünde akciğer kanseri gelişme riski vardır. Kanserin evresine tarafından tedavi planlaması yapılır. Akciğer kanserinin cerrahi tedavisi öteki hastalardan farklı değildir.

Tüberküloz devretmek ameliyata engel bir şart oluşturmaz. Tüberküloz geçiren hastalarda özellikle akciğerin yıllık kontrolleri önemlidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr