Aldığınız bütün vitamin takviyelerini hayatınızdan çıkaracak doğal bir kaynak olan ilikli kemik suyunun faydalarını saymakla bitmez. Doğanın bize sundukları arasında belki de en şifalısı. Gençlik iksiri olarak da bilinen, vücudunuzdaki hücreli yenilenmesine yardım eden doğal bir besin kaynağı.

Mineraller kolay emiliyor

Geçmişte kemik suyu, avlanan hayvanların yenilmeyen parçalarını değer biçmek nedeniyle buluş edilse de, günümüzde daha çok tat katması için tüketiyoruz. Kemik suyu, kıkırdak, kemik, ilik, cilt, bono dokuları gibi parçaları önce kaynatılıp daha sonra fazla kısık ateşte çok uzun vakit pişirilerek elde edilmiş. Kısık ateşte uzun zaman pişirme işlemi, kolajen, glutamin, prolin, glisin gibi fazla kıymetli bileşen ve aminoasitlerin açığa çıkmasını sağlıyor.

Uzmanlar kemik suyunun kalsiyum, magnezyum, fosfor, silikon, sülfür gibi mineralleri vücudun zahmetsizce emebileceği bir formda içerdiğini belirtiyor. Ayrıca kemik suyu diz ağrısı çekenlerin bildiği glukozamine ve kondroitin gibi bileşenler için de çok iyi bir kaynak.

Aroması bol kemik suyu nasıl yapılır

Ilk Olarak güvendiğiniz bir kasaba gidip taze ilikli kemik istediğinizi söyleyin. Olasılıkla sıraya koyduğu müşterileri olacaktır ve size bir gün verecektir. Şanslıysanız elinde vardır ve hemen işe koyulabilirsiniz. Derinliği olan büyük bir tencereye, ince delikli kevgire ve fırın tepsisine ihtiyacınız olacak. Sabahtan erken saatte ve evde olduğunuz bir günde işleme başlamakta fayda var. Kemiğin büyüklüğüne göre 12-15 saat arası sürecek bir işlemden bahsediyoruz çünkü.

Yaptığınız kemik suyu jelatinimsi kıvamlı bir yapıya sahip olacağından ufak porsiyonlar halinde buzlukta saklamak gerekiyor. Takriben 4 yemek yemek kaşıklık porsiyonlar yemekleriniz için ideal olacaktır. Besleyici kış çorbaları gibi yemeklerde ise birdenbire artı kapsülde kullanabilirsiniz. Unutmayın fakat, araç gereç listenize ağız tadı tadınıza göre istediğiniz sebze ve baharatı ekleyebilirsiniz.

Malzemeler

- 3 kg dilimlenmiş ilikli kemik (Dana İncik)

- 4 yemek kaşığı Ayçiçek yağı

- 5 litre soğuk su

- 1 adet kuru soğan

- 2 adet pırasa

- 2 adet havuç

- 2 adet kereviz sapı

- 2 yemek kaşığı domates salçası

- 1 adet defne yaprağı

- 2 adet taze kekik

- 5 adet maydanoz sapı

- 1 baş sarımsak

- 5 adet tane karabiber

Yapılışı

- Fırınınız 220°C derecede ısıtmaya başlayın. İlikli dana kemiklerini fırın tepsisine yerleştirin.

- Domates salçası ve 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağını bir kapta karıştırıp ilikli dana kemiklerinin üzerine her tarafına eşdeğer yayılacak şekilde sürün.

- Kemikleri fırına verin ve ara ara çevirerek tamamen kahverengi oluncaya değin pişirin.

- Kemiklerin pişmesine yakın tencereyi ocağa alıp ısıtın ve kalan 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağını tencereye ekleyin.

- İrice doğradığınız soğan, pırasa, havuç ve kereviz saplarını ek edip karamelize oluncaya dek pişirin.

- Pişen kemikleri fırından çıkarıp sebzelerin üstüne yerleştirin ve soğuk suyu ilave edin.

- Defne yaprağı, tane karabiber, taze kekik, maydanoz sapı ve ikiye böldüğünüz sarımsağı kabukları ile birlikte tencereye ekleyin.

- Bir taşım kaynattıktan sonra ateşi kısın ve ara ara üstünde oluşan köpükleri (kef) almayı ihmalkârlık etmeyin. Suyun elbette fokurdar pozisyonda kaynamadığından belirli olun.

- Kemik suyunuz tamamen kıvam alıp keskin bir lezzet ve istenilen koyu renk oluşana kadar 12-15 saat aralığında pişirin.

- Tel süzgece bone geçirin ve kemik suyunu süzün. Süzdüğünüz kemik suyunu kabıyla birlikte buz havuza koyarak süratli soğutma yapıp bakteri oluşumunu en aza indirebilirsiniz.

- Soğuyan kemik suyunu buz kalıplarına ya da istediğiniz miktarda bölerek buzlukta muhafaza edin.

Gizem Bozdağ

email protected

özel içeriğidir. Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/her-derde-deva-ilikli-kemik-suyu.html