Horlama, hava yolunun (burun) tıkanması ile birlikte kasların gevşemesi ya da boğaz yapısının genişlemesi sonucu çıkan kaba can sıkıcı seslere bahşedilen isimdir. Horlama, bir sağlık durumu problemi olarak değerlendirilmez oysa bir takım rahatsızlıkların habercisi niteliği taşıdığı için son derece önemli bir konudur.

Horlama nasıl geçer?

Horlamanın geçmesi için uygulanabilecek çoğu usul bulunmaktadır. Ancak ileri safhalarda tedbiren doktora uygulamak gerekmektedir. Pek fazla birey "Horlama nasıl geçer?" sorusunun cevabını merak ediyor. Bazı yöntemler denenerek horlamanın önüne geçilebilir. Horlamanın geçmesi için şu yollar izlenebilir:

- Uyku pozisyonlarının değiştirilmesi
- Yüksek yastıklarda uyunması
- Fazla kiloların verilmesi 
- Içki ve sigara tüketimini teslim etmek
- Burun bandı kullanılması
- Burun açıcı spreylerin kullanılması

Horlama tedavisi nasıl yapılır?

Horlamanın esas sebebinde belirtilmiş bir çare yöntemi yoktur. Fakat horlamaların azalmaması artması durumunda mutlaka kulak burun boğaz doktoruna başvurulması gerekmektedir. Doktorların horlamanın temel sebebini bulmasının peşinde buna yerinde bir çare yöntemi izlenilir. Uyku laboratuvarında yapılacak olan testler ile de horlamanın tedavisi yapılabilmektedir.

Doktorların izleyeceği testlerin yanı sıra yerinde tedavi yöntemi için diş hastalıkları uzmanı ve göğüs hastalıkları uzmanına da görülmek gerekebilir. Horlama için başvurulacak birincil doktor ise kulak burun boğaz uzmanıdır. Bir Takım durumlarda ise cerrahi operasyon uygulanması gerekebilir.

Horlama için evde doğal çözüm önerileri

Tıbbi müdahaleler ve testler gerektirmeyen horlama rahatsızlıkları için evde uygulanabilecek basit yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemlerin uygulanması durumunda horlamanın önüne geçilebilmektedir. Horlama için şu doğal yöntemler kullanılabilir:

- Sinüslerin açılması için nane yağı.
- Altın mühür bitkisi.
- Bol bol C vitamini tüketimi.
- Nane bitkisi ve çemen otu.
- Okaliptüs yağı.
- Zencefil 

Horlamanın nedenleri nelerdir?

Horlamanın esas nedeni doğal nedenler olsa da bir takım durumlar horlamanın nedenleri aralarında gelebilmektedir. Bu durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Horlamanın temel nedenleri ise şunlardır:

- Burun, boğaz ve çenedeki şekilsen bozukluklar
- Burun tıkanıklığı
- Bademciklerin şişmesi
- Soğuk algınlığı
- Alerjik durumlar
- Aşırı alkol ve sigara tüketimi
- Uyku ilacı olmak 
- Antidepresan kullanımı
- Yürek hastalıkları
- Uyku düzenin bozulması
- Gebelik durumu

Kaynak: www.milliyet.com.tr