HPV virüsü nedeniyle erkek bireylerde meydana gelen cinsel alan siğilleri kadınlarda oluşan ile aynıdır. Tedavi süreçleri ise farklılık göstermemektedir. Eğer şahısların bağışıklıkları kuvvetli ise belirtiler meydana gelmeden kalabilir. Lakin bu hali ile diğer insanlara hastalığa bulaştırabilecek durumdadır.

HPV Virüsü Erkekleri Etkiler Mi?

Siğil virüslerinin yaklaşık 40 tanesine cinsel yolla bulaşır ve tanıdık bu tiplerin hepsini kadında ve erkekte belirlemek mümkündür. Hayat boyu kadında ve erkekte %80 ile 100 arası bir oranda HPV virüsü ile rastlama olasılığı bulunmaktadır. HPV virüsü sebep olduğu erkekte ve kadında meydana gelen hastalıklar şunlardır:

● ​​​​​​Rahim ağzı kanseri
● Kadınlarda ve erkeklerde en yaygın görülen genital siğiller
● Kadınlarda ve erkeklerde gözlemlenen anal kanserler
● Penis kanserleri
● Kadınlarda ve erkeklerde ağız içi, dudak, dil, yutak kanseri gibi baş ve boyun gölgesinde oluşan kanser türleri
● Kadınlarda dış genital bölgede ve vajinada oluşan kanserler


Erkeklerde HPV Enfeksiyonu Olur mu?

Spermlerde gözlemlenen siğil virüsü DNA'sı ilk önce 1989 senesinde penis üstünde siğil yer alan hastalarda saptanmıştır. Sperm mitotik aktivitesi oldukça yüksek bir hücre grubudur. bu nedenle siğil virüsün bulaşma kapasitesi oldukça yüksektir. DNA spermlerin başında bulunur.

Sperm hücrelerinin yapılmış olduğu testislerin yanı sıra taşındığı alanlarda da siğil virüsü DNA'sı saptanmıştır. Sperm başlarında yer alan siğil virüsü spermlerin hareketini azalttığı için doğurganlığı da negatif bir yönde etkilemektedir. Bu virüse sahip olan kişilerde erkek kısırlığı 3 kat daha pozitif artabilmektedir.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda kız ve erkek çocuklarda bu virüsün gelişimini alıkoymak için aşı uygulaması başlatılmıştır. Ergenliğe antre dönemi olan 11 ile 12 yaş aralığı çocuklarda bu aşının uygulanması çocukların en iyi bağışıklık düzeylerinin en başında oldukları için koruma sağlayacak ve virüsün görünme olasılığını azaltacaktır.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/hpv-virusu-erkekleri-etkiler-mi-erkeklerde-hpv-enfeksiyonu-olur-mu-6469513