Her birey hayatında kendisini mutlu ve değerli hissettirecek, güvende olmasını sağlayacak sosyal ve aile ilişkilerine sahip olmak ister. Şahısların benzersiz olması gibi her ilişki dinamiği de benzersizdir. 14 Şubat Sevgililer Günü, anlamı itibariyle ilişkilere dışardan bakıp gerekli iyileştirmeleri yapabilmemiz için bir hatırlatıcı görevi görür. 

Önce kendimizle ilişkimizi düzeltmeliyiz

Herkesin karşısındaki kişiden olmak istediği sevgi, saygı, değerlilik hissini önce bireyler kendisine vermeli. Kendisi ile barışık ve hoşnutluk halde olan kişi dışarısıyla daha sağlıklı ilişkiler kurabilir. Kendi içinde mutlu, özgüvenli olan bireyler açık havada da bunu yayar ve hissettirirler. Sadece aile ilişkilerinde yok, meslek ve sosyal yaşantıda da ilişkilere bakıldığında kişi kendisine nasıl davranıyorsa karşısındaki kişiler de genel olarak ona pek davranır. İçerideki dışarı yansır ve çoğalarak geri döner. Bu sebeple önce kendimizi sevmeli ve kendi değerimizi bilmeliyiz. 

Beklentilerinizi netleştirin

Mutlu bir ilişkinin bireye ne açıklama ettiği iyi düşünülmeli. Kişiler ilişkilerinden beklentilerini netleştirmeli. Beklentiler daimi olması için beyaz bir kağıda maddeler halinde yazabilir. Yalnız olan ve yeni bir ilişkiye açmak isteyenler de, ilişkisi olup bunu iyileştirmek isteyen kişiler de bu uygulamayı yapıp kendilerine yol haritası çizebilirler.

İstemek yetmeyebilir

İstemek, talep etmek anlamı taşısa da harekete geçişi garantilemez. Hatta sadece istemekle kalmak kıtlık bilinci oluşturur. İlişkilerde yaşanan bir fazla sorunun sebeplerinden biri söylemlerde istenen ilişki modeli ile zihin kodlarındaki ilişki modellerinin farklı olmasıdır. Sahip elde etmek istenen ilişkiler için birincil adım beklentileri yazarak ve imgeleyerek atılabilir. Hayatın bir fazla alanında olduğu gibi ilişkilere de ana şekil veren seçimlerdir. Nelerin seçileceği, üstüne düşünülmesi gereken bir konudur ve yapılan seçimler net açıklama edilmelidir. 

Mutlu bir ilişki için olumlu tercih cümlesi örnekleri 

Kişiler yaşamlarında değişmesini istedikleri her bölge için olumlu seçimler yapabilirler. Her seçim hemen hemen bir sipariş gibi düşünülüp tekrarlanmalıdır çünkü akıl tekrarla harekete geçer. Mutluluğu seçiyorum, değerli olduğumu görmeyi seçiyorum, sevilmeyi seçiyorum, hayatıma aşkı gösteri etmeyi seçiyorum, huzuru seçiyorum.

Mutlu, sevgi batmış ve hürmet temelli olarak ilişkiler, şahısların önce birey olarak kendileri ile ilişkilerinin iyi olmasını gerektirir. Kendisinde olanın dışarıdan da çoğalarak geri geleceği bu ilişkiler ağında, içten seçimler yapıp bunları hayata geçirmekle istenen ilişkilere sahip olunabilir. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/ideal-iliskilere-sahip-olmak-icin-oneriler-6425784