ABONE OL

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, tansiyon ölçümünü iki koldan yapma sonucunda ortaya çıkacak farkın kalp krizi, inme ve vefat riskiyle bağlantılı olduğu konusunda dinç deliller elde edildi.

Sonuçları değerlendiren İç Hastalıkları bölümünden Doç. Dr. Yavuz Furuncuoğlu, hastaları uyardı.

Bir hekime başta başvuran bir hastanın iki kolundan da tansiyon ölçümü yapılacağını aktaran Doç.Dr. Yavuz Furuncuoğlu, "Eğer iki kol arasında 10 milimetre civadan pozitif ayrım varsa bu bize bir taraftaki damarın tıkalı olduğunu gösterir.

Örneğin bir taraf 13'e 9, diğer taraf ise 14'e 9 ise 13'e 9 bulduğumuz tarafta damar tıkanıklığı olabilir.

Ani başlayan kol ağrısı alarm olabiliyor

Ani başlayan kol ağrısı alarm olabiliyor

Bunun en fazla korktuğumuz nedeni ise aort anevrizması dediğimiz oradaki aort damarının yırtılması olayıdır.

Yüksek tansiyonlu hastalar günün birinde bir taraftan nabız alamazsa, o tarafta ani kol ağrıları başlarsa, hekim tansiyonu bir kolda yüksek diğerinde ise düşük bulursa o vakit alarm olur.

Altta yatan bir rahatsızlık olup olmadığını analiz etmek lüzumlu. Daha çok sinsi seyreden hastalıkları ortaya içeri almamak için çift kenarlı tansiyon ölçümü önemli" uyarısında bulundu.

Aort anevrizması buna sebep olabilir

Aort anevrizması buna sebep olabilir

Rahatsızlık aort anevrizmasıysa hastanın derhal yürek damar cerrahına yönlendirileceğini ifade eden Doç.Dr. Yavuz Furuncuoğlu, "Aort anjiyosunda tıkalı damar tespit edilir. Ondan sonradan lüzum olursa ameliyata dek gider. Acil ve kayda değer bir durumdur.

üstelik acil olmayan durumlar var. Burada altta yatan sebep neyse ona kadar karar saptamak gerekir. Bu basit bir damar yağlanması da olabilir" dedi.

Kol ve bacak tansiyon neden birbirinden farklıdır

Kol ve but tansiyon niçin birbirinden farklıdır?

Tansiyon ölçümünün bacaktan da ölçülebileceğini ve bu sonuçların da kıymetli olduğunu gösteren Doç.Dr. Furuncuoğlu şöyle devam etti:

"Bir hastanın kolu ve bacağı aralarında ciddi bir kan basıncı farkı varsa o vakit kalpten meydana çıkan damarlardan birinin doğuştan olan tıkalı olma durumunu düşünürüz.

Aort damarının içerisinde darlık dediğimiz bu durumda da kol ve but aralarında ciddi ayrım oluşur.

Bunu genelde çocuk hekimleri yakalar fakat ara sıra nadir de olsa hastalar büyüdükten daha sonra biz dahiliye hekimleri de yakalayabiliriz."

Bilekten ölçüm yapan tansiyon cihazlarına dikkat

Bilekten ölçüm yapan tansiyon cihazlarına uyarı!

Evde tansiyon ölçen kişilerin bunu emin koldan yapması gerektiğini anlatan Doç.Dr. Yavuz Furuncuoğlu, "El bileğinden ölçüm yapan aletler sonucu birazcık daha düşük çıkarabilir, koldan ölçüm yapan bir makine seçim edilmeli.

Doğru ölçüm için elektronik cihazların kalibrasyonuna dikkatli olmak gerekiyor. Dürüst ölçüp ölçmediği denetlenmeli" tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr