Kemik iliğinde çeşitli kanser türleri gelişebilir, oysa asıl olanlar lösemi, akut ya da kronik ve miyelomdur.

 İlik Kanseri Nedir?

 Bu kanser, kemiklerin içinde bulunan bir madde olan kemik iliğinde (omurilik ile karıştırılmamalıdır) gelişir. Rolü, öbür kan hücreleri üretmektir. Kemik iliği farklı kanser türlerinden etkilenebilir. En sık görülenleri miyelomun yanı sıra akut veya kronik lösemidir.

 Kemik iliğinde kan hücreleri yani beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri ve trombositler üretilir. Kanser vücudun bu bölgesine ulaştığında daha az fonksiyonel hale kazanç. Bu, kırmızı kan hücrelerinin sayısında bir azalmaya neden olur.

 İlik Kanseri Nasıl Kesin Olur?

 En sık sırtta, göğsün önünde, kaburgalarda, kalçalarda veya kafatasında meydana gelen bir kemik kırığından kaynaklanan kemik ağrısı biçiminde semptom verir. Az sayıda kırmızı kan hücresinin niçin olduğu dermansızlık, halsizlik, solunum yetmezliği, baş dönmesi ve solukluk ortaya çıkar.

 Beyaz kan hücrelerinin sayısındaki azalmaya (nötropeni) emrindeki zatürre (akciğer enfeksiyonu) dahil sık görülen enfeksiyonlar bir diğer belirtidir. Burun veya diş etlerinde kanama, küçük indirimli veya sıyrıklardan kaynaklanan ağır kanama veya azalan trombosit sayısıyla ilişkili çok sayıda morarma görülür.

 Fazla susama, sık idrara çıkma ihtiyacı, dehidrasyon, böbrek yetmezliği gibi böbrek sorunları, kabızlık, iştahsızlık, karın ağrısı, halsizlik, uyuşukluk, konfüzyon, bulantı ve kusma ya da kandaki yüksek kalsiyum seviyesinin niçin olduğu uyuşma hallerinde doktora başvurmak gerekir.

 İlik Kanserinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Itinalı gözlem esnasında sıhhat ekibi, kanserin bakımlı ya da sessiz multipl miyelomdan etkin multipl miyeloma ilerlediğini gösterebilecek herhangi bir semptom ve semptomu izler.

 Hedefli terapi, kanser hücrelerinin yüzeyindeki proteinler gibi açıklanmış molekülleri niyetlenmek için ilaçlar kullanır. Bu moleküller, hücrelere büyümesini ya da bölünmesini söyleyen sinyaller göndermeye tezgâhtar olur. Bu molekülleri amaç bölge ilaçlar, adi hücrelere verilen zararı sınırlarken, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını durdurur.

 Kemoterapi, hedefe karşın ajanlar ya da kortikosteroidler gibi destekleyici ilaçlarla kombinasyon halinde verilebilir.

 Kök hücre nakli, multipl miyelomlu kişiler için birincil tedavidir. Kök hücre nakilleri, kanseri ilk tedavilerinden sonradan (nükseden) veya öteki tedaviler bundan böyle işe yaramıyorsa (tedavi için başarısız) olan kişileri tedavi etmek için de kullanılabilir.

 Ara Sıra omuriliğin sıkışmasını çare etmek ya da kemik kırıklarını çare etmek ya da önlemek için ameliyat kullanılır. Ekstramedüller bir plazmasitomu tedavi etmek için cerrahi de kullanılabilir. Ameliyat kullanılıyorsa, çoğunlukla radyasyon tedavisinden daha sonra yapılır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/ilik-kanseri-nedir-nasil-belli-olur-ilik-kanserinin-tedavisi-nasil-yapilir-6433783