ABONE OL

Romatizmal hastalıkların çoğunun otoimmün hastalıklar olduğunu bildiren Romatoloji Uzmanı Dr. Tuğrul Kıvanç, "Bunlar, vücudun bağışıklık sistemi mikrop, bakteri ve virüsler yerine vücuttaki sağlıklı dokuya saldırdığında gelişen hastalıklardır.

Bu sorun bir kişinin eklemlerinden daha fazlasını etkileyebilir. böylece erken teşhis ve çare, daimi sorunları engellerken yaşam kalitenizi de manâlı ölçüde etkiler.

İltihaplı romatizma kimlerde görülür

İltihaplı romatizma kimlerde görülür?

tam olarak nedeni belirsizliği koruyan iltihaplı romatizmaya kadınlar, ailesinde hastalık öyküsü olanlar ve 60 yaş ve üstü kişiler gibi bir takım şahısların yakalanma riski daha yüksektir.

Hem fazla et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları ve öğünlerin yamalı olması, maddi aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür" ifadelerini kullandı.

Eklemlerdeki bu belirtilere dikkat

Eklemlerdeki bu belirtilere dikkat!

Dr. Kıvanç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu rahatsızlığın belirtileri ise eklemlerde kızarıklık, şişme, sıcaklık şehvetli, yanma, şiddetli ağrı, sabahları uykudan uyandığınızda ayak, ayak, el ve kollarda yaşanan tutulmalar, bu organları hareket ettirmede zorlanmalar, eklem bölgelerinde şekil bozuklukları, yüksek ateş, halsizlik, sebepsiz kilo kaybı, uzun süren karın ağrıları, kronik ishal, eklem bölgelerinde ve cilt aşağıda romatoid nodülü olarak tanımlanan şişlikler ve yumrular, tek veya çift çevrili kalça ağrıları, gözlerde kızarıklık ve sızı olarak karşımıza çıkıyor."

İltihaplı romatizmaya fizik tedavi iyi geliyor mu

İltihaplı romatizmaya fizik çare iyi geliyor mu?

İltihaplı romatizma tedavisinin amacı iltihabı ortadan kaldırmak, kontrol altına edinmek ve hastalığın belirtilerini gidermeye çalışmak olduğunu vurgulayan Kıvanç, "Teşhis konduktan sonradan doktor tarafından hastalığın ilerlemesini önlemek için nonsteroid antiinflamatuar ve antiromatizmal ilaçlar reçete edilir.

Bu ilaçlar hastanın ağrılarının dindirmeyi sağlar ve uyumlu kullanıldığında dokularda oluşabilecek hasarlar önlenebilir. İlaç tedavisini teşvik etmek için hasta uzman bir fizyoterapiste yönlendirilir ve hastaya yerinde egzersizler ile eklemlerin hareket kabiliyetlerini kaybetmemeleri sağlanır.

Yapılan ilaç tedavisi ve fizyoterapi uygulamalarına cevap vermeyen hastalarda ayrı romatizma tedavileri uygulanır. Son zamanlarda eklem içine yapılan ve eklem kıkırdağını güçlendiren enjeksiyon tedavileri de yaygınlık kazanmıştır.

Tedavide en manâlı husus eklemin daha fazla aşınmasını engellemek için zorlamalardan kaçınmak, her gün ahenkli egzersiz ve yürüyüş gerçekleştirmek büyük fayda sağlıyor.

bu nedenle fizik çare süreçlerinin tedavide faal şekilde kullanılması ortaya çıkan olumsuzlukların ortadan kalkmasında menfaat sağlıyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: www.milliyet.com.tr