Pandemi döneminde anne-çocuk iletişimde en çok nelerde zorlandınız?

Biz ebeveynler ve bakımverenler olarak yaşamımızda çok büyük değişiklikler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Hepimiz gibi birincil etapta bu değişikliklere adapte almak epeyce zordu. Çocukların günlük rutinleri ve aktiviteleri kısıtlandığı gibi, sosyalleşme çağındaki çocukların arkadaşlarından uzak ve evde zaman geçiriyor olması hepimizde ilave kaygıya yol açtı. Bu durum onlarda ileride tutum değişikliklerine, okula başladıklarında paylaşmaktan geri durmalarına ya da ben merkezli tutum geliştirmelerine niçin olur mu diye bir fazla anne ile sohbet ettiğimizi hatırlıyorum.

Bu süreci kızınıza nasıl anlatmayı seçtiniz?

Çocuklar her şeye en ivedi adapte olan ve alışan grup oldu gerçekte. Bizim evde, evde kalmaya en basit kızım alıştı bir vakit daha sonra. Dışarı çıktığımızda da insanları maskeli görmeye. Bu dönemde her şeyi oluruna bıraktım, bozulan harmoni bozuldu, yapamadığımız şeyleri neden yapamıyoruz diye düşünmedim bile. Toplum sağlığını düşünmek için evde kalmak zorundaydık ve herkes evdeydi. Açıkçası her evde yaşanan da birbirinin aynısıydı.

“Bu dönemin geçici bir dönem olduğunu biliyoruz ve bütün zorlukların ve belirsizliklerin bizim duygularımızda inişler çıkışlar yaratması çok bayağı” diye sözlerine sürekli Batum, bu dönemde zihnimdeki mükemmel annelik kavramının en ince ayrıntısına kadar içinin boşaldığını, yerine ise “elimden gelenin en iyisi”ni koyduğunu sözlerine ekliyor.

Pandemi döneminde annelere neler söylemek istersiniz?

Kaygıdan olabildiğince uzak durmalıyız, biz kaygılı epeyce maalesef çocuklar da bizi aynalıyor ve irtibat daha da zorlaşıyor. İçinde bulunduğumuz koşulları çocuklardan gizlemek yerine, onların anlayabileceği dilde izah etmek bizim için daha kolay bir yol oldu.

Beraber kendimizi iyi hissedeceğimiz ve birlikte yapmaktan müsamaha alacağımız alternatif aktiviteler, yeni rutinler bulduk. Bu da hayatın devam ettiğini, yalnızca bazı şeylerin şekil değiştirdiğini gösterdi bize. Onlar inanın çok basit alışıyorlar her şeye.

Uzmanlarla yaptığı canlı yayınlar ile adından çoğu kez laf ettiren meşhur Influencer Duygu Batum “Annelerin en çok ihtiyacı olan şey bir bilene sormaktı veya “bizde de durumlar tıpkı sizdeki gibi” cümlesini duyup onaylanmaktı. Bu işlem içinde Bilirkişi Psikologlar ile özel konu başlıklarında bir çok canlı oturum yapıp anneleri bilgilendirmek istedik” diyen Batum, yayınlarına hesabında devam ederek bir fazla anneye uzmanlarla bir araya gelme fırsatı sunuyor.

Kaynak: www.milliyet.com.tr