Eski zamanlardan beri tüketilen konsantre gıda kaynağı olarak bilinen işkembe, sağlık durumu açısından oldukça faydalı bir besindir. İşkembenin tüketilir hale gelmesi namına ideal biçimde hazırlanması gerekir. bununla birlikte sert bir et türüdür. Sert olmasından ötürü az kalsın 6 saat pişirmek gerekir. Haşlama, kaynatma gibi metotlar pişirme metotlarıdır. İşkembenin faydaları ve işkembe arıtma hakkında bilgi vermek epeyce yararlı olacaktır.

İşkembe Temizleme Nasıl Yapılır?

İşkembe temizliği namına öncelikle güvenilen bir kasaptan yeni kesik olan hayvan işkembesi alınmalıdır. Hayvan işkembesi, kişinin tercihine tarafından çeşitlilik gösterebilir. Ama arıtma konusunda herhangi bir farklılık olmayacaktır. İşkembenin taze olmasından ve yeni kesilmesinden ötürü, basit bir biçimde temizlenmesi için bir gece evvelden buzdolabı içerisinde bekletmek oldukça önemlidir. Ertesi gün buzdolabından alınan işkembenin içerisindeki pis birim, kendi kendine ayrılacaktır.

Ardından işkembe 6- 7 kere soğuk su içerisinde yıkanmalıdır. İşkembenin daha basit biçimde temizlenmesi adına işkembenin parçalara ayrılması doğru olabilir. İşkembe temizliği için böylece çok farklı temizleme metodu vardır. Kaya tuzu ile temizleme metodunun yanı sıra karbonat metodunun fazla seçim edildiğini spesifize etmek içten olacaktır. Kaya tuzu ile işkembe temizlemek için;

- İşkembe içerisinde yer alan bütün yağlar ve işkembe olmayan her şey ayrılmalıdır.
- Temizlenmiş olan işkembe, kaya tuzuyla ovalanmalı ve sirke ile durulanmalıdır.
- İşkembede yer alan tüm pislikler gidene değin sirke ve kaya tuzu uygulaması yenilenmelidir.
- İşkembe yüzeyinin emin bıçak yardımıyla ayırılmasından sonra kalan bölümü bol su ile yıkayıp temizlemek gereklidir.

Karbonat ile işkembe temizliği yapmak için gerekenler;

- 5 litre su,
- Eldiven,
- Alınmış olunan küçükbaş ya da büyükbaş hayvan işkembesi,
- 1 çorba kaşığı karbonat.

- İlk önce işkembe 6 kez soğuk su içerisinde tamamen yıkanması gerekir. Sıcak su ile yıkanmamalıdır. Bunun nedeni işkembe üzerindeki tabakanın sertleşeceğinden kaynaklı olup, temizlenmesi güç bir hal alır.
- Genişçe bir tencerenin içerisinde su kaynatıldıktan daha sonra içerisine bir çorba kaşığı karbonat ilavesi yapıp karıştırmak gerekir.
- İşkembe kaynamakta olan karbonatlı su içerisinde 3 saniye gezdirilerek çıkarılmalıdır. Artı beklenilmesi halinde sertleşme olacaktır.
- Su içerisinde çıkarılan işkembe gerilerek üstteki katman alınmalıdır. Bu tatbik oldukça kolay olacak ve kendi kendine gerçekleşecektir.
- Sıyrılmış olan işkembe bol su ile yıkanmalıdır.
- Alınan işkembe türünün hangi hayvandan olduğu, temizlik bakımından manâlı olmamaktadır. Tüm işkembe türleri oldukça kolay bir şekilde temizlenebilir.

İşkembe Temizliği İle İlgili Püf Noktalar

İşkembe temizliği ile alakalı püf noktalar;

- İşkembeyi yapıp harcamak isteyen kişiler genelde, işkembenin temizlenmesinden ve kokusundan şikayetçi olurlar.
- İşkembe, karbonat ile basit basit temizlendiği gibi, evdeki ve eldeki kokuyu da oldukça basit bir şekilde giderebilmektedir. Bir kap içerisinde 4 çorba kaşığı karbonat ve 4 çorba kaşığı su hazırlamak, işkembenin köyü kokusunu gidermeye tezgâhtar olacaktır. Eldeki kötü kokunun giderilmesi için, karbonatlı suyun içerisinde bekletmek önemlidir.
- Karbonat dışarıda elde veya evdeki işkembe kokusu adına, sirke ve süt aynı oranda kullanılabilir. Sütün yağlı bir yapıya sahip olmasıyla koku tez kaybolacaktır. Sirkenin kokusunu sevmeyenler kokusu daha eksik olan elma sirkesi tercihi yapabilirler.
- İşkembe temizliği için bilhassa soğuk su kullanılmalıdır. İşkembenin ilk önce soğuk su ile yıkanması, işkembenin sertleşmemesine ve daha kolay temizlenmesine asistan olacaktır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/iskembe-temizleme-nasil-yapilir-islembe-temizligi-ile-ilgili-puf-noktalar-6411395