ABONE OL

Kayserili girişimci Istek Albayrak, memleketinin asırlık lezzeti pastırmayı, Japon mutfağının en eski ve aşina lezzetlerinden suşi ile birleştirdi

Kentteki bir otelde yönetici olan Albayrak, müşterilerine ayrı lezzet sunma arayışına girince eşinin "pastırmalı suşi yapın" demesinden yola çıkarak bunu gerçeğe dönüştürmeye karar verdi.

Oteldeki mutfak çalışanına suşi eğitimi aldıran Albayrak, yaklaşık 1 sene daha sonra pastırma ile suşiyi birleştirerek misafirlerine bu lezzeti sunmaya başladı. Misafirlerinin pastırmalı suşiyi fazla beğenmesine sevinen Albayrak, bu lezzeti marka haline getirmeyi istiyor.

Albayrak, suşinin bilindiği gibi çiğ olmadığını tersine pastırma ile benzerlik gösterdiğini söyledi. Müşterilere ayrı tat sunma arayışına girdiklerini belirten Albayrak, şunları kaydetti:

"Özellikle kentin kültürünü yansıtıcı değişik bir şey gerçekleştirmek istedik. Eşim esprili bir şekilde 'pastırmalı suşi yesek' dedi. Biz de ustalarımızla kolları sıvadık ve pastırmalı suşi yaptık.

Bizim hoşumuza gitti ve 'Bunu yapmaya devam edelim' dedik. Şu an olumlu geri dönüşler alıyoruz. Pastırmalı suşiyi tadan misafirlerimiz bir dahaki geldiklerinde bitmiş istiyorlar. Değişik bir tat olduğunu söylüyorlar.

Kendi kültürümüzden bir şeyler kattığımız için misafirlerimizin hoşuna gidiyor. Biz yemeği şen ülkü getirmek istedik. Bizim pastırmalı suşimiz de ileride belki literatüre geçecek.

Pastırmalı suşiyi bir kimlik haline getirmek istiyoruz. Dünyaya takdim etmek natürel fakat gönlümüzden geçiyor fakat bu nasıl olur, gastronomiye nasıl antre yaparız, katkıda bulunuruz, bunun yollarını tahlil etmek gerekli."

Müşterilerden fazla güzel dönüş aldıklarını anlatan Albayrak, pastırmayla beraber suşiye olan 'çiğ balık' bakış açısının da değişmeye başladığını dile getirdi. Suşinin bir gereklilikten ortaya çıktığına değinen Albayrak, "Japonya suşiyi gereklilik olarak ortaya çıkarıyor, Amerika değişik bir açıklama katıyor ve bu literatüre geçiyor. Bu lezzeti yorumlayan ikinci ülke de biz olacağız." dedi.

Suşi ustası Yusuf Koçyiğit de suşinin pastırma ile bambaşka bir tat kazandığını vurgulayarak normalinden bambaşka olarak rami sos ve pastırma kullanıp bu lezzeti hazırladıklarını dile getirdi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr