ABONE OL

Anavatanı Orta Amerika olan, ancak başlıca Asya’da üretilen, Uzak Doğu ülkeleri ilk önce edinmek üzere öyle çok kıtada ve ülkede istek görebilen ‘Tatlı Patates’ kahkahaçiçeğigiller familyasından bir sebzedir.

Tanıdık olağan patates sebzesine göre, glüten içermediği için yüksek lif düşük kalorili ve beslenme değeri yüksektir. Orta yükseklik bir tatlı patatesin içeriğinde yer alan (130 g ağırlığında) besin değerleri:
• Karbonhidrat - 26,2 g
• Protein - 2.04 g
• Yağlar -0.065 g
• Elyaf - 3,9 g
• Kalsiyum - 39 mg
• Potasyum - 438 mg
• Sodyum - 71,5 mg
• C vitamini - 3.12 mg
• A Vitamini - 922 ug ‘dır.
Bunlara ilave olarak, tatlı patates içeriğinde vücudumuzu bağımsızlık radikallere karşısında koruyan antioksidanlar açısından da zengin bir beslenme kaynağıdır.

Tatlı patatesin faydaları nelerdir

Tatlı patatesin faydaları nelerdir?

Tatlı patates kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Bilhassa diyabeti olan kişiler için faydalıdır. Her ne kadar tatlı patates denilse de, yüksek lif içeriğine sahip olduğundan, şekerin sindirim sisteminde çabucak emilimini yavaşlatarak, kandaki şeker düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olur.

Lif içeriği yüksek olan tatlı patatesin jurnal açıklanmış miktarlarda tüketimi, tip 2 şeker hastalığı gelişme riskini azaltmaya muavin olabilir. 2018'de yapılan bir araştırma, daha yüksek diyet lifi alımına sahip şahısların nispeten daha düşük alıcı 2 diyabet riski altında olduğunu ortaya koydu. Buna ilave olarak Tatlı patatesin yüksek lif içeriğine sahip olması kabızlığı önlemeye tezgâhtar olur. Dinç bir sindirim sistemi oluşturan ahenkli bağırsak hareketlerini destekler.

Kanser hastalıklarında ‘Tatlı Patates’ takviyesi

Kanser hastalıklarında ‘Tatlı Patates’ takviyesi

Tatlı patates, diğer hastalıkların yanı sıra kansere yol açtığı aşina özgür radikallerle savaşmaya muavin olan önemli antioksidanlara sahiptir. Yanı sıra renginden de anlaşılacağı gibi bir antioksidan olan beta-karoten kaynağıdır . Mor tatlı patatesler, özellikle mesane, sütun, prostat, mide, akciğer ve meme kanseri dahil elde etmek üzere belirtilmiş kanser hücresi türlerinin büyümesini yavaşlatmaya asistan olabilecek antosiyanin içeriğine sahiptir.

A vitamini kaynağı açısından zengin olan tatlı patates göz sağlığını olumlu yönde destekler. Yüksek A vitamini tatlı patates, havuç, kayısı, ıspanak, lahana ve kavun gibi çoğu renkli meyve ve sebzede bulunur. A vitamini kaynağı olan beta karoten, besinlerle alındığında korneanın işlevini destekleyen, düşük ışık koşullarında vücutta gözün görmesini karşılayan ve gece körlüğünü önleyen A Vitaminine dönüştürülerek göz sağlının korunmasına katkı sağlar.

1 su bardağı haşlanmış tatlı patates 31.8 mg C Vitamini içererek bağışıklığa yardım olur. Kanda yüksek C vitamini seviyesine sahip şahısların, inme, zatürre ve akciğer enfeksiyonları, kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve inflamasyon riski daha düşüktür.

Tatlı patatese diyetinde yer veren kişiler daha uzun vakit tok kalacağı için daha çabuk ve basit bir şekilde kilo verebilir.1 orta boy tatlı patateste 3,9 g lif bulunur. Yüksek lifli yiyecekler düşük kaloriye sahiptir.Tatlı patates yüksek lif içeriği bir uçtan bir uca arzu hormonu olan vücuttaki ghrelin seviyesini düşürür, kolesistokinin gibi sizi tok hissettiren hormonların üretimini artırır ve sindirimi yavaşlatmaya asistan olur.

Amerika’da 2019 senesinde 345 kişinin katıldığı bir çalışmada, minimum makro besin alımını (jurnal karbonhidrat, yağ ve protein) ve enerji alımını koruyan yüksek lifli diyetin obez ve aşırı kilolu kişilerde kilo kaybını özendirme ettiği kanıtlanmıştır.

Günümüzde çoğu insan karbonhidrat kaynağı besinlerin yüksek kalorili olduklarını düşünerek bunları jurnal yeme alışkanlıklarından sonuç eğilimindedir. Tatlı patates, nişastalı karbonhidratlar sınıfında yer aldığı için günlük beslenme planlarında genelde seçim edilmiyor. Ama 130 gramlık bir tatlı patates yalnızca 112 kaloriye sahip ve bu bir fincan bütün yağlı sütten 37 kalori daha düşüktür. Tatlı patates nişastalı karbonhidratlar grubunda yer alsa deha yukarıda bahsettiğim öyle fazla özelliğinden ötürü düşük glisemik indekse sahiptir.

Glisemik indeks kilo verme sürecinde en önemli kriterler arasındadır. Rafine tahıllar, nişastalar ve şekerler gibi yüksek glisemik indekse (GI) sahip yiyecekler kilo alımı ile ilişkilidir. Bunların tersine , düşük GI’e sahip besinler tüketmek, kilo vermeyi cesaretlendirmek için faydalı olabilir . Burada dikkat edilecek en kayda değer nokta tatlı patateslerin düşük glisemik indeks değerini korumak için, onları pişirmek, kavurmak ya da kızartmak yerine buharda haşladıktan veya fırınladıktan daha sonra yemek olmalıdır.

Pişirme tekniklerine değinmişken tatlı patatesi azıcık tarçınla birlikte pişirmeniz kan şekerinizi dengelemeye fazlasıyla destek olacaktır. Tarçın, kan şekeri seviyelerini dengede tutmaya ve iştahı yönetmeye tezgâhtar olur ve ikisinin birlikte kullanılması sizler için kilo verme hedeflerinden imtiyaz vermeden tatmin edici lezzetli bir alternatif oluşturur.

Unutulmaması gereken bir öteki kayda değer noktaysa tatlı patates içeriğindeki A vitamininin vücuttaki emilimini arttırmak için mutlaka sağlıklı bir yağ kaynağı ile birlikte tüketilmesi gerektiğidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/kahkahacicegigiller-familyasindan-mucize-besin-kanserle-savasiyor-6414633