ABONE OL

Gastronomi Uzmanı Öğr. Gör. Merve İşeri, "Günün ilk kahvesini uyandıktan bir saat sonra içmenin sıhhat açısından daha yararlı olacak. Sabahları gün ışığı ile insan vücudunda kortizol hormonu salgılıyor. bununla birlikte gerginlik hormonu olarak da tanıdık kortizolün sağlıklı bir vücutta en yoğun olduğu zaman dilimi uyandıktan sonraki 1 saatlik süredir.

Bu süre içerisinde kafein alımı kortizol salgılanmasını artırır ve aynı zamanda kafeinin fizyolojik etkilerini de azaltır. Kısacası hem vücuttaki stres hormonu seviyesi dinç seviyelerin üzerine taşınabilir iken keza de kafeinin uyarıcı etkileri azalır. Kahve tüketimini uyandıktan yaklaşık 1 saat sonrasına vazgeçmek bu açıdan çok daha dinç olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kahvenin asidik bir meşrubat olduğunu da vurgulayan Merve İşeri, "Sabahları açken kahve içildiği vakit mide asidinin artması tetiklenir. Gastrit, reflü gibi rahatsızlıkları olanlar ağırlıklı almak üzere mide yanması, sindirim rahatsızlıkları gibi şikayetleri artırabilir" uyarısında bulundu.

Kahve ve kemik sağlığı için faydalıdır

Kahve ve kemik sağlığı için faydalıdır

Kahvenin kalorisinin fazla düşük olduğunu ve bir bardak kahvede sıradan 2 kalori bulunduğunu bildiren İşeri sözlerine şöyle devam etti:

"Kahveyi şekersiz ve sütsüz içilmesinde yarar var. Polifenol vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Oysa hazırlanmış çözünebilir kahvelerde geçtikleri işlemlerden ötürü polifenoller oldukça azalmakta, aromatik ve yardımcı özelliklerini kaybetmektedir

Kahvenin içerisinde bulunan B2 ve B3 vitaminleri bağırsaklarda yiyeceklerin sindirilmesine tezgâhtar olarak vücudun ihtiyacı olan enerjiyi depolamasına asistan olur. Magnezyum ve potasyum içeren kahve kalp ve kemik sağlığı için faydalıdır" biçiminde konuştu.

Günde en fazla 3-4 bardak tüketilmeli

Günde azami 3-4 kadeh tüketilmeli

Tüm besinlerde olduğu kahvede de jurnal tüketim miktarının sınırlandırılması gerektiğini açıklayan İşeri, "Günde azami 3-4 kadeh tüketilmesi bir yetişkin için önerilmekte, çocuklar için yüksek kafein oranından ötürü önerilmemektedir.

Pozitif tüketildiğinde, kahve içerisinde yer alan kafein kalp basıncını yükseltir, diüretik etkisinden ötürü fazla idrara çıkılmasına sebep olarak vücutta su kaybına neden olur, vücudun biyolojik saatini değiştirebilir ve uykusuzluk problemlerine niçin olur.

aynı zamanda, stres hormonunun artmasına neden olarak anksiyete, gerginlik ve panik atakları tetikleyebilir. Kahvenin sağlıklı tüketimi, gün içerisinde öğün arasında ve günde 3-4 bardağı geçmeyecek şekilde olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/kahve-uyandiktan-bir-saat-sonra-icilmeli-6468164