Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Asiye Kanbay'dan alınan bilgilere göre dış mekanlarda olduğu değin evlerde de hava kirliliğine uyarı edilmesi gerektiği açıklama edilirken, uyumadan önce ortamın pak hava ile doldurulmasının uyku kalitesi için büyük önem taşıdığı belirtildi.

Uyku kalitesini çoğaltmak için odanın havalandırılmasının önemine uyarı çeken Doç. Dr. Kanbay, yeterince havalandırılmamış ortamların, odalarda havayı iyileştireceği düşüncesi ile kullanılan bariz kokuların, özellikle uykuda kabusa, olağandışı rüyalara neden olabileceğini ifade etti. Derin-huzur veren uyku evresi olarak sınıflandırılan uyku periyotlarına geçişi engelleyebilen fena havanın bununla birlikte, sık uyanmalara neden olabileceğini bu durumun da uyku kalitesini bozabileceğini hatırlattı.

Nitelikli uyku için öneriler

Çalışmalar; ideal uyku ortamı için yatak odası sıcaklığının 16 ila 19 derece aralarında olması gerektiğini, sıcaklık değeri dek ortamdaki nem oranının da oldukça manâlı olduğunu ortaya koyuyor. Evlerimizdeki ideal nem oranının ortalama yüzde 50 civarında olmasına dikkat çekilirken, bu oranın yüzde 35-40'lara düşmesi durumunda virüs ve bakteriler için ideal büyüme ortamı sağlayacağı belirtiliyor.

Nitelikli bir uyku için uzmanların önerileri şöyle:

- İç mekanların hava sirkülasyonunun artırılmasına uyarı edilmeli, kapılar ve pencereler günde en düşük 2-3 kere açılıp etraf havalandırılmalı.

- Isıtma ve soğutma sistemlerinin güçlü sensörleri ile yatak odaları için ideal sıcaklık (16-19 derece) ve nem ayarı (%50) yapılmalı.

- Yatak odasında bitki bulundurulmamalı. Yatak odası dışındaki hayat alanlarında havadaki karbon oranını azaltabilecek yeşil bitki örtüsü (Salon Palmiyesi, Şeytan Sarmaşığı, Ejder Ağacı, Tavşan Kulağı) yetiştirmeli.

- Deterjan, yumuşatıcı, koku spreyleri gibi buharlaşan organik madde (UOM) kaynağı olabilecek her türlü maddeden uzak durup temizlikte limon ve kabartma tozu gibi doğal ürünler tercih edilmeli.

- Tütün, tütün ürünleri ve elektronik sigara kullanılmamalı.

- Halı ve koltuklar Hepa filtreli, tercihen düşük emisyonlu süpürgelerle temizlenmeli.

- Yatak takımı ile çamaşırlar çoğu kez yıkanmalı ve ütülenmeli.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/kaliteli-uyku-icin-temiz-hava-sart.html