Kalsiyum bilhassa kemiklerin güçlenmesi ve vücudun dinç bir kemik yapısına sahip olması için ihtiyaç duyulan minerallerin başında gelir. Bu yüzden eksikliği bazı belirtiler gösterir ve hastalıklara yol açabilir.

Kalsiyum eksikliği belirtileri nelerdir?

Kalsiyum eksikliği genel olarak kan testinden daha sonra ortaya çıkmaktadır. Fakat vücuttaki kalsiyum miktarının kritik seviyede azalması, ortaya bazı belirtilerin çıkmasına sebep olabilir. Ortaya çıkan bu belirtileri şu şekilde listeleyebiliriz:

- Kaslarda kasılma ve spazm,

- Kalpte ritim bozukluğu,

- Elde, yüzde ve bacaklarda karıncalanma,

- Hafızada zayıflama ve amnezi,

- Bunalım ve karamsarlık,

- Kas ağrıları,

- Halüsinasyon ya da görme bozuklukları,

- Ciltte kuruluk,

- Tırnaklarda kuvvetsizlik ve kırılma.

Kalsiyum (D vitamini) eksikliği nelere yol açar?

Kalsiyum eksikliği kemiklerin güçsüzleşmesine sebep olabilir. Bu da vücudun kırılgan bir yapıya bürünmesi anlamına gelir. Kalsiyum eksikliği yaşamış bir insan, uzak tarihte veya yakın tarihte olan olayları unutabilir, geçici veya kalıcı bellek yitimi yaşayabilir. Özellikle gelişme çağı içinde olan çocuklarda ortaya meydana çıkan kalsiyum eksikliği, kemiklerin içten şekilde gelişmemesine sebep olabilir. Bu yüzden ayrıca çocuklar ayrıca de yetişkinler için vücutta bulunan kalsiyum miktarı önemlidir.

Kalsiyum eksikliği niçin olur?

Kalsiyum eksikliği öyle çok sebebe alt olarak ortaya çıkabilir. Kalsiyum eksikliğine neden olan esas faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

- Yaşlılığa ast olarak,

- Menopoz nedeniyle,

- D vitamini eksikliği,

- Vejetaryen besin şekli,

- Fazla alkol tüketimi,

- Aşırı sigara kullanmak,

- Magnezyum eksikliği,

- Paratiroid değerlerinin düşüklüğü,

- Tiroid bezi hastalıkları,

- Pankreatit,

- Bir Takım ilaçların bağlı etkileri.

Kalsiyum eksikliği nasıl giderilir?

Vücuttaki kalsiyum eksikliği pek çok şekilde giderilebilir. Bunun için doğal ürünler tüketilebileceği gibi, kalsiyum desteği karşılayan ilaçlar da kullanılabilir. Kalsiyum eksikliğini tamir etmek için bilhassa süt ürünleri önerilmektedir. Kalsiyum eksikliği çeken biri bu yüzden süt, peynir, yoğurt ya da soya sütü gibi ürünler tüketmelidir. 

bununla beraber bitki örtüsü arasından ıspanak, kuru fasulye, soya fasulyesi, tatlı patates, lahana, brokoli, bamya, roka ve bal kabağı tüketilebilir. Portakal ve incir de bol miktarda kalsiyum içeren meyvelerdendir. Keza kalsiyum eksikliğini gidermek için balık ürünlerinden sardalya ve somon da tüketilebilir. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kalsiyum-eksikligi-belirtileri-nelerdir-kalsiyum-d-vitamini-eksikligi-nelere-yol-acar-6414001