Kanser Ağrısı, kanser tanısı konulduğunda en yaygın bulgu olarak karşımıza çıkar ve kanser tedavisinden bağımsız olarak sıklığı gittikçe artmaktadır. Kanser hastalarında, bilhassa ileri evrelerde ağrı takriben %80' nin üzerindedir. Hastalar çare ile bütün kür bile yani tamamen iyileşmiş olsa da ağrıya %30 oranında rastlanabilmektedir.

Halihazırda yeni bilgilere tarafından kanser tedavisine devam edilenler içerisinde pankreas kanserlerinde %59 oranında, baş boyun kanserlerinde ise yaklaşık %64 sancı görülebilmektedir. Ayrı sızı tipleri ve ağrı sendromları kanserin her evresinde görülebilir. 2014'de yapılan çalışmada hastaların üçte birinin ağrıları için yerinde sızı tedavisi almadığı görülmüştür. Ülkemizde bu durum gelişmiş ülkelere göre ağrı tedavisi alamayan kanser hastalarımız çok daha fazladır.

daima yapacak bir şeylerin olduğunu bilin

Kanser hem şimdiki zamanın keza de geleceğin en manâlı afiyet problemlerinden biridir. Globocan verilerine göre 2020'de 15 milyondan pozitif insanda kanser görüldüğü bildirilmiştir. Çare takibinde ağrı tekrar tekrar değerlendirilmelidir. Ağrı karakteri, ağrının şiddeti ve derecesi, sızı tedavisine cevap, jurnal işlerini yapabilme kapasitesi, jurnal yaşam aktiviteleri yaşam kalitesi sorulmalı ve hastanın ailesi ile beraber zaman ayırılması önerilmektedir. Hasta ağrısının şiddetini kendisi tanım etmelidir, şiddeti özel ölçeklerle değerlendirilmeli ve tescil altına alınarak takip edilmelidir.

Öncelikli ağrı tedavisi ağızdan ilaçlar olarak tercih edilmelidir. WHO (Dünya sıhhat örgütü) önerilerine emrindeki kalınarak hap tedavisi düzenlenir. Gereğinde opioid denilen kırmızı reçeteli ilaçlara ilave ilaçlar verilebilir. Bu hap grupları mutlaka sancı ile ilgilenen Duyumsuzlaşma ve Reanimasyon hekimi veya algoloji hekimi kontrolünde düzenlenmelidir. Eğer ağrılar bahşedilen hap tedavileri ile yeterince denetim altına alınamıyorsa ya da ilaç emrindeki etkileri yeterince tolere edilemiyorsa girişimsel sancı yöntemler gündeme kazanç. Bu yöntemlere örnek olarak omuriliğe ya da komşu aralığına bir kateter takılarak ilaçların verilmesi (spinal-epidural port-kateter, morfin pompası, radyofrekans yöntemleri, kordotomi v.s.) veya kırılan omurların çimentolanması (vertebroplasti/kifoplasti) verilebilir.

Girişimsel yöntemler ve ağızdan hap tedavileri ağrı ile ilgilenen Hissizlik ve Reanimasyon hekimleri veya algoloji hekimlerince uygulanmalı ve takip edilmelidir. Hastalar ve yakınlarının bağımlı olmaktan korkma veya ilaç etki etmeyecek gibi geveze korku ve endişeleri giderilmelidir. Hastalarımız Boşuna kanser ağrılarına alt ağrı-acı çekmelerine gerek yoktur. Ne zamanki hastalarımıza 'ağrılarınız için yapacak bir şey yok' denildiğinde defalarca yapacak bir şeylerin olduğunu bilsinler.

Son olarak kanser ağrısı çekmeye lüzum yoktur. Ağrılarınız için mutlaka bir çare olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Lütfen ilgili branş hekiminize başvurunuz.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/kanser-agrilarinda-dogru-yonlendirme-onemli.html