1-Tütün ürünlerinden kaçının

Sigara ve diğer tütün ürünlerinin tüketilmesi kanser riskini artırıyor. Sigara içmediği halde dumana maruz kalanlarda da tehlike yükseliyor. Akciğer kanserinin yüzde 90’a yakın kısmı sigaradan dolayı gelişiyor. Keza baş-boyun, yemek yemek borusu, mesane, rahim ağzı, pankreas ve böbrek kanseri gibi çoğu kanser türüne de yol açıyor. Tütünden kaçınmak ya da teslim etmek verebileceğiniz en önemli sağlık kararlarından birisi ve kanserden korunmanın en önemli parçası.

2-İdeal kiloda olmaya çalışın

Hareketsiz yaşam kilo artışına ve obeziteye kapı aralıyor. Obezite ise bilhassa meme, yemek yemek borusu, pankreas, rahim, yumurtalık, kalın barsak, prostat ve böbrek kanseri riskini artırıyor. İdeal kilonuzda edinmek kanserden korunmada manâlı bir etken.

3-Dinç beslenin 

Günlük beslenmenizde 4-5 porsiyonluk sebze-meyve dağılımına siklet verin. Bu sayede ideal kilonuzu koruyarak bazı kanser türlerinin gelişimini de azaltabilirsiniz. Lifli gıdaları tercih edin. Araştırmalara kadar eksik lifli yiyecek tüketenlerde kalın bağırsak kanseri daha sık görülüyor. 

4-Alkolden uzak durun

Fazla alkol tüketimi bağışıklık sistemini zayıflattığı için kanser riskinin artmasına yol açabiliyor. Fazla içki, özellikle baş-boyun, karaciğer ve pankreasta kanser gelişimine neden olabiliyor.

Kanserden korunmak için dikkat edilecek 7 önemli nokta

5-Hareketsizlikten kaçının

Fiziksel aktivitenin artırılması ideal kilonuzu denetim etmenize asistan olur. Bunun yanına bedensel aktivite meme ve sütun kanseri riskini de düşürebilir. Her gün asgari yarım saatlik maddi aktivite yapmaya özen gösterin.

6-Güneşten korunun

En yaygın kanser türlerinden biri olan cilt kanserinden korunmak için güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatleri aralarında aracısız güneşe maruz kalmayın. Güneş ışınlarından korunmak için yerinde kıyafet ve güneş koruyucu kremler kullanın. Solaryumdan uzakta durun.

7-Aşı yaptırın

Hepatit B aşısı ile karaciğer kanseri riski azaltılabilir. İnsan papilloma virüsü (HPV)’a karşı aşılanma ile rahim ağzı, anal, penis ve baş-boyun kanserine yakalanma olasılığı düşürülebilir.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kanserden-korunmak-icin-dikkat-edilecek-7-onemli-nokta-6470082