Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, “Kanser tedavisinin aksamaması için sadece bu minik kahramanların değil, onlara bakım veren aile bireylerinin de kendilerini korumaları gerekiyor. böylece evde, hastanede ve her yerde maske takmayı dikkatsizlik etmemeliler” diyor. 

Maskeli kahramanlar için bu kurallar bilinen

Son bir yılda bütün dünyanın yeni normali, “maske, uzaklık ve hijyen” üçlüsünün üstüne şekillendi. Bu 3 manâlı madde özellikle kanser tedavisi görebilen çocuklar için çok tanıdık. Kanser hastası çocukların kemoterapi tedavisine başlandığı ilk andan itibaren maskeli yaşama geçtiğini anlatan Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, “Bizim ‘maskeli kahramanlar’ dediğimiz bu kendileri minik, mücadeleleri dev olan çocuklarımız akranlarına ve kalabalığa uzaklık koymanın yanı sıra temizlik kurallarını zaten uyguluyorlar” diyor. Aşılama tamamen Covid-19 endişesinde azalma beklentisi olsa da, kanserli çocukların bu virüsle karşılaşmaları hala büyük bir tehdit. Kemoterapi tedavisinin çocuklarda kan değerlerini düşürdüğünü ve bağışıklık sistemini zayıflattığını gösteren Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, şöyle devam ediyor: “Çocukların Covid-19 enfeksiyonunu daha gizli atlattığı biliniyor. Ancak gerçi bu virüs sebebiyle yoğun bakımda tedavi edilen çocuklar da oldu. Bu koşul kanser tedavisi gören çocuklar için daha büyük tehlike. Güçsüz bağışıklık sistemleri sebebiyle kanser tedavisi gören çocukların Covid-19 enfeksiyonunu daha ağır geçirme riski de fazla yüksek olabilir” diye konuşuyor.

Covid-19’dan koruyan 6 kritik kural! 

Covid-19 virüsünün bulaşması halinde onkolojik tedaviye de ara veriliyor. Bu da tedavide önemli bir aksamaya neden oluyor. Sadece çocuğun yok ona bakım veren yakınlarının da bu enfeksiyon riskinden kendilerini korumaları gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, “Hasta yakınlarında Covid-19 testi fazla çıkarsa çocuk da derhal izlemeye alınıyor. Deneme yapılıyor ve klinik bulguları peşine düşüp takip ediliyor. Bu süreç de tedavide en az 15 günlük aksama anlamına geliyor. Bundan dolayı ailede her bireyin itinalı olmasını istiyoruz” diye konuşuyor. Aşı uygulamasının başlamasına karşın, kemoterapi bölge çocuklarda çare sürerken veya bitiminden sonraki ilk 3 ayda canlı aşıların çocuklar için faydadan fazla hasar getirdiğini açıklayan Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, pandemi döneminde uyulması gereken kuralları şöyle özetliyor: 

-Maske kullanımını asla aksatmayın. Hastanede ve evde çocuğunuz da siz de maske takın.

-Çocuğunuzun sağlığı için onu her türlü temastan koruyun. Arkadaşları dahil hiçbir ziyaretçiyi evinize kabul etmeyin.

-Dışarıya meydana çıkan ve çalışan aile bireyleri eve geldiklerinde mutlaka kıyafetlerini değiştirmeli, banyo yapmalı, dezenfektanla ellerini temizlemeli. Tedavisi devamlı çocuğunuzla görüşmesi gerektiğinde maskeli ve mesafeye uyarı ederek konuşmaya itina göstermeli.

-Doktorunuzun kemoterapi sürecinde önerdiği bütün bakım ve temizleme işlemlerini aksatmadan yapın. Çocuğunuzun ağız sağlığına ve hijyenine siklet verin.

-Kemoterapi tedavisi sırasında doktorunuzun önerdiği beslenme tarzını düzenli bir şekilde uygulayın. Bağışıklık sistemini güçlendiren hap, vitamin ya da nebati ürünleri doktorunuza sormadan asla kullanmayın.

-Çocuğunuzun sağlığına dair en ufak yakınmayı veya şikayeti önemseyerek anında doktorunuza ulaşın.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kanserli-cocuklari-koronavirusten-koruyan-6-kritik-kural-6428626