ABONE OL

Toksinler, doğada bulunan ya da canlı organizmalar tarafından üretilen ve insan sağlığı üzerinde zararlı etkileri olan kimyasallardır. Çevresel toksik maddeler; daimi organik kirleticiler, uçucu organik bileşikler, ağır metaller ve haşere ilaçlarını içerir. Toksinlere ve toksik maddelere maruziyet artmakta fakat sorun bizi bunlardan korumaya yardım olacak beslenme değerlerinin çoğunu besinlere eklediğimiz renklendiriciler, koruyucular, tatlandırıcılar vb. ile kaybetmemizdendir.

Zamanla, çevre ve yaşam tarzı seçimlerinizden kaynaklı zararlı kimyasalların birikmesi vücudunuzun egzersiz şeklini tehlikeye atabilir ve sağlığınızı etkileyebilir. Vücudunuz kadar çevresel toksinler ve ilaçlar etkili ve detaylı enzimatik detoksifikasyon yolları ile nötralize edilir ve doğru besin (yüksek kalite protein, kompleks karbonhidratlar, lif, esansiyel yağlar) ile ilişkilendirilebilir ancak uzun süreli ya da aşırı toksin maruziyeti ek takviye gerektirebilmektedir.

Toksinlerden arınma sürecinde tezgâhtar olan belli başlı organ karaciğerdir. Soluduğunuz veya yuttuğunuz, kan dolaşımına emilen her şey en büyük iç organ olan karaciğerden geçer. Vücut, birçok manâlı protein ve besinleri hazırlamak, sentezlemek, depo etme, salgılamak ayrıca toksik ya da ilaçlar, sindirim ürünleri, ölü hücreler, kirlilik, bakteri kaynaklı kimyasallar ve alkol gibi maddeleri saflaştırmak, dönüştürmek veya temizlemek için karaciğere bağlıdır.

Birçok detoks ürünü karaciğeri temizlediğini iddia eder, ama dinç bireylerde karaciğer toksinlerin depolandığı bir yer değildir. Aksine, karaciğer zararlı olabilecek kimyasal maddeleri, terle veya bağırsak ve böbrekler yoluyla vücuttan atılabilecek suda çözünür kimyasallara dönüştürür.

Fakat, viral kara sarılık (A, B, C) veya alkole tabi karaciğer hastalığı gibi bazı karaciğer koşullarına sahip kişilerde sağlıklı karaciğer olmayabilir ve toksik maddeler bazen vücutlarında birikebilir. A vitamini, demir ve bakır gibi yüksek dozlarda toksik olabilecek bazı vitamin/mineraller de karaciğer veya öteki organlarda hastalık sonucu birikebilir.

Detoks diyetlerinin ya da karaciğer temizleme diyetlerinin karaciğer hastalığının tedavisinde asistan olduğuna dair bilimsel bir delil yoktur. Bazı incelemeler, bazı besinlerin ve bitkisel takviyelerin karaciğer sağlığını artırabileceği fikrini savunsa da, bu iddiaları destekleyecek ikna edici çalışmalar yoktur. Vücudumuz kendini doğal olarak detoksifiye ettiğinden, dinç almak veya toksinlerden arınabilmek için bir meyve suyu temizleme diyeti veya akıcı detoks diyeti izlememiz gerekmez.

Toksin/toksik madde maruziyetini ayrıntılarıyla ortadan uyandırmak muhtemel olmamakla birlikte tüm kaynaklardan gelen dış riskleri en üye indirmenin yolları vardır. Sigara içmemek, içki almamak, yeterince uyuklamak, temiz hava ve çalışma yapmak destekleyicidir. Evde herhangi bir toksik maddenin kaynağını biliyorsanız, kaldırın veya azaltın.

. Aşina herhangi bir toksik araç gereç kullanırken yerinde koruyucu giysi ve/veya solunum cihazı kullanın. oldukça çok mümkünse organik taze sebze/meyve içeren sağlıklı bir diyet takibi yapın. Pozitif yağ, rafine şeker, katkı maddesi ve koruyucusu yüksek olan yiyecekleri yemekten kaçının. Karışık karbonhidratların miktarını arttırırken orta seviyede protein ve yağ tüketin. Olası epeyce organik olarak yetiştirilmiş hayvanların etlerini seçmeye gayret edin.

. Kafein, şeker, işlenmiş et ürünleri, trans yağlar, yüksek fruktozlu mısır şurubu, gazlı içecekler ve fazla miktarda süt ve süt ürünlerinden kaçının, bol miktarda saf su (1,5-3 lt) için. Mümkünse evinize su temizleme sistemi tedarik edebilir, ara ara sauna ve buhar odası gibi toksin atıcı aktiviteler deneyimleyebilirsiniz.

Elma, havuç, pancar, zencefil kökü, ıspanak, armut, kereviz, lahana, ananas, turna yemişi ve diğer koyu yapraklı yeşillikler, karahindiba, buğday çimi, tarçın, kekik, zerdeçal, kimyon, kişniş, zencefil, rezene, kırmızı biber, karabiber, karanfil, maydanoz ve biberiye karaciğer ve böbreklere iyi gelen besinler arasındadır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr