2021 – 2022 Eğitim ve Öğretim yılının birincil dönemi 21 Ocak Cuma günü sona eriyor. Karne zamanlarında öğrencilerin büyük stres yaşadıklarını belirten uzmanlar, aile içinde değer biçme yapılırken dikkat edilmesi gereken en kayda değer noktanın karne notu değil, çocuğun alıştırma performansının yani süreç değerlendirilmesinin yapılması olduğunu ifade ediyor.

Öncelik notlar yok

Karne zamanları ya da sınav sonuçlarının açıklandığı zaman dilimlerinin öğrencilerin büyük stres yaşadıkları vakit dilimleri olduğunu bildiren Seda Aydoğdu, "Bu şart keza öğrenci hem de aile için zorunlu oluyor. bununla beraber ebeveyn ve çocuk ilişkisini de negatif etkileyen bir süreç yaşanabiliyor. Ev içi dinç iletişimin desteklenmesi ve bireylerin birbirlerini anlayıp istek ve beklentilerin net bir şekilde bilinmesi için anne, baba ve çocuğun kitle iletişim araçları olmadan konuşabilecekleri ağırbaşlı bir etraf yaratılmalı. Karneye kadar olan ders çalışma sistemi ve notlar değerlendirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta karne notunun yok, çocuğun çalışma performansının yani süreç değerlendirilmesinin yapılmasıdır.” dedi.

Suçlayıcı ve kıyaslayıcı olmayın

Aydoğdu, "Ebeveynlerin performans anlamında çocukların daha iyi olabileceklerini düşündüklerini ve bundan nedeniyle hayal kırıklığı hissetmeleri muhtemel. Ebeveynler duygularını çocukları ile sakince paylaşabilir ama duygu ifadelerinde dikkat etmeleri gereken çok önemli bir nokta vardır. Duygu, hafıza ve beklentilerini ifade ederken suçlayıcı, yargılayıcı ve öteki arkadaşlarıyla kıyaslayıcı ifadelerden şüphesiz ve muhakkak uzaktan durulmalı. Suçlayıcı veya kıyaslayıcı ifadeler çocuğun benlik saygısını ve özgüvenini düşürür, kendisini önemsiz, eksik ve sevilmeyen biri olduğunu düşünmesine sebep olur. Bu durum da içe kapanmasını beraberinde getirir. Çocukta olumlu bir ego saygısı gelişmesi isteniyorsa ve özgüveninin yüksek olması bekleniyorsa ona karşı kıyaslayıcı ve yaralayıcı söylemlerden kaçınılması gerekiyor. Karne notlarının değerlendirilmesinde işlem ön planda olmalı ve egzersiz performansıyla ilgili düşünceler paylaşıldıktan sonradan neyi nasıl yapabileceğine dair yönlendirmelerde bulunulabilir.”

Canice verilmemeli

Ödül ve cinayet kavramının çocuklar için çok alıngan kavramlar olduğunu vurgulayan Aydoğdu, "Bilhassa minik yaş grubu çocuklar, aldıkları ödüller veya cezalar üzerinden sevilip sevilmediklerine dair çıkarımda bulunabilirler. Yaşla birlikte bu koşul 'ailem beni sadece derslerim iyi olursa sever' biçiminde daha net çıkarımlarda bulunmalarına sebep olabiliyor. Bu sebeple çocuğun aldığı karne notları üzerinden ödül ya da cinayet vermenin dürüst bir yol olmadığının altını çizmekte üstünlük var. Süreç değerlendirmesi hakkında olumlu ya da olumsuz geri bildirimler verilebilir. Ayrıca çocuğun aralıksız ders çalışmasını ummak fazla realist bir beklenti olmayacaktır. Sosyal hayatın ve ilişkilerinin de gelişimi için oldukça önemli olduğunun bilinmesi büyük yük taşıyor. Bu sebeple konulan sınırlamaların muhakkak bir dengesi olmalı.” ifadelerini kullandı.

Gelişim dönemine dikkat

Ödül istenilen bir davranışı pekiştirmek için verilirken cezanın istenilmeyen bir davranış ortaya çıktığında çocuk onu tekrar yapmasın diye bahşedilen bir durum olduğunu belirten Aydoğdu, sözlerini şöyle tamamladı: "Ödül ve suç oluşturan dengesi kurulurken ebeveynlerin yaptığı en büyük kusur, çocuğun hangi gelişim dönemi içerisinde olduğunu paldır küldür hareket etmeleridir. Çocuğun içerisinde bulunduğu gelişim dönemi bilinmeli ve o döneme ait ihtiyaçları da ayrım edilmeli. Bu ihtiyaçlar değil sayılarak konulan sınırlamaların çocuk üstünde ve çocukla kurulan ilişki üstünde olumsuz etkiler yaratabileceği unutulmamalıdır. Ödülde ise maddi olarak koskocoman ödüller verilmemeli veya bilhassa okul döneminde konulan teknoloji kullanımının fazla üzerine çıkılmamalı. Bu şart tatil dönüşü çocuğun okula ve derslerine adapte olmasını zorlaştıracağı gibi sosyal gelişimini de sekteye uğratabiliyor.”

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/karne-surecine-dikkat.html