Karne hediyesi alırken ölçünün kaçırılmaması uyarısında bulunan Medical Park Göztepe Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı İlknur Güven, “Okula gitmek ve ders çalışmak çocuğun sorumluluğudur. ‘Karnen iyi notlarla dolu olursa sana hediye alırım’ gibi bir yaklaşım yanlıştır. Bu şekildeki yaklaşımlar çocuğun her başarısında ya da yerine getirmesi gereken sorumluluklarında maddi imtiyaz veya hediye beklentisine neden olur” dedi.

Okullar yarın yarıyıl tatiline giriyor. Evdeki en önemli gündem konusu şüphesiz karnenin nasıl geleceği... Karnesinde hangi notların olacağını, hangi derslerden kalıp hangilerinden geçeceğini aşağı yukarı önceden tahmin eden çocuğunuzu en çok meraklandıran ise sizin göstereceğiniz tepki! Karne iyiyse nasıl hediyeler alınacak? Kötü karnenin cezası ne olacak? Peki iyi karne nasıl ödüllendirilmeli, kötü karne getiren çocuğa nasıl yaklaşılmalı? Medical Park Göztepe Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı İlknur Güven, bu soruları sizin için yanıtladı:

SEVGİ VE TAKDİR EN BÜYÜK ÖDÜL
Karneyi ödüllendirirken maddi ödülleri kullanmak ve pahalı hediyeler almak yerine çocuğunuzu fark etmek ve manevi ödüllendirme olan ‘Aferin, seninle gurur duyuyorum’ veya 'Tebrik ederim’ sözler daha faydalıdır. Sevgi ve takdir, çocuğa verilen en büyük hediyedir.
Okula gitmek ve ders çalışmak çocuğun sorumluluğudur. ‘Karnen iyi notlarla dolu olursa sana hediye alırım’ gibi bir yaklaşım yanlıştır. Bu şekildeki yaklaşımlar çocuğun her başarısında ya da yerine getirmesi gereken sorumluluklarında maddi imtiyaz veya hediye beklentisine neden olur.

SİHİRLİ CÜMLE: BEN SANA GÜVENİYORUM
Öğrencinin dönem içindeki başarısının ve gayretinin göstergesi olarak kullanılan notlar, bazen gereğinden fazla önemsenebilir. Çocuk daha iyi not alamadığı için suçlanabilir. Ailenin yaptığı baskı sonucunda çocuğun kendine olan güveni sarsılabilir. Ailesinin onu değil de notları önemsediği fikrine kapılarak kendini değersiz hissedebilir. Bu nedenle çocuğunuzun karnesi kötü ise onu korkutmayın. Zaten utanarak karnesini size gösterirken bir de siz aşağılarsanız, başarısızlığı kabullenir ve derslerini düzeltmek için hiçbir çaba harcamaz. Bu yüzden çocuğunuz karnesini getirdiğinde ders notları düşükte olsa, ona sarılıp, öpün ve ne olursa olsun sizin çocuğunuz olduğunu hissettirin.

ÇOCUĞUNUZU MORAL VEREREK YÜREKLENDİRİN
Notları düşük olduğu dersleri gülümsemeyerek “Artık ikinci dönem biraz daha fazla çalışarak düzeltirsin, ben sana güveniyorum, daha başarılı olacaksın” v.b. sözlerle moral vererek yüreklendirin. Ona inandığınızı gösterin. Eğer özel desteğe ihtiyacı varsa tatil süresince fazla sıkmadan, özel bir öğretmenden destek alabilirsiniz.

ASLA TATİLDEN MAHRUM ETMEYİN
Çocuklarınızın karnesinde düşük notlar olsa bile, tatilde dinlenmesine ve eğlenmesine izin vermelisiniz. Başarısız olduğu dersleri sürekli çocuğunuza hatırlatıp, tatilden mahrum edip, onun keyif alacağı zamanını zehir etmemelisiniz. Bunun yerine çocuğunuzla birlikte akademik başarısını arttırmak için çalışma programı hazırlayabilirsiniz. Çocuğun gelişimsel ve akademik durumuna göre tatilde olduğunu göz önünde tutarak oyun oynamaya uzun süre zaman ayırmanız gerekir. Unutmayın ki öğrenme sadece masa başında soru çözerek olmaz. Çocuklar oyun oynayarak da öğrenebilirler. Bu yüzden çocuğunuza oynayarak öğreneceği etkinlikler seçebilirsiniz.

TATİLDE BİRLİKTE PASTA VE BÖREK PİŞİRİN
Çocuğunuzu tatilde ders çalışması için zorlamayın. Oyun, eğlence, dinlenme haklarına saygı gösterin ve buna yönelik planlar yapın. Aile içi ilişkilerin güçlendirmek ve çocuklarıyla birlikte kaliteli zaman geçirmesi açısından çalışan anne-babalar için okul tatili bulunmaz bir fırsattır. Sinema, tiyatro, şehir gezisi, hayvanat bahçesi, yürüyüş gibi çocuğunuzun hoşuna gidecek faaliyetleri birlikte gerçekleştirin. Tüm ailenin oynayabileceği oyunlar oynayabilirsiniz. 
Çocuğunuzun evde olduğu saatlerde sıkılmaması için yaşına ve gelişimine uygun olarak ev sorumlulukları verebilirsiniz. Örneğin birlikte yemek, pasta veya börek pişirebilirsiniz. Bu onların hem büyüdüklerini hem de evde bir birey olarak yer aldıklarını pekiştirir.