Kas yırtılmasının önüne geçebilmek için bu konuda bilinçlenmek gerekir. Jurnal rutinlerinde çok hareket edemeyen kişilerin olabildiğince çalışma yapmaları, kas gelişiminin güçlenmesine katkı sağlar. Bu sayede dinç hayat için adım atılmış olur.

Adale Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir? 

Kas yırtılmasının şiddeti ne olursa olsun ciddiye elde etmek ve doktor kontrolüne gitmek gerekir. Uyuşuk bir yaşama sahip olan şahısların fırsat buldukça minik egzersizler yapması gerekir. Bu sayede keza dinç bir yaşamın önü açılırken hem de kas yırtılmalarının da önü açılmış olur. Kas yırtılmasının belirtileri vardır. Bunlar ise;

Yırtılan kasın ağrıması ve kastaki hassasiyetin oluşması, yoğun aktivitelerden nedeniyle kasın yırtılması ve zorlanması nedeni ile oluşur. 

Kasın yırtılması ile birlikte bölgede renk değişikliği ve şişkinlik meydana gelmesi gözlemlenir. 

Fazla kolay bir hareket bile yaparken kramp ile birlikte yaşanan spazm durumu adale yırtılmasına sinyâl eder. 

Yırtılmanın oluştuğu bölgede adale dokusunda ezik ya da boşluk oluşmasıdır.

Tüm bu semptomlar, lif kopmasını dikkat çekici eder ve ciddiye alınması gerekir. Adale yırtılmaları, yaşamsal bir risk oluşturmaz. Ama ileri düzeyde adale yırtılmaları fonksiyon kaybına niçin olabilir. Bu da kasın yeniden kullanılamayacak duruma gelmesi anlamı taşır ve insanların hayat kalitesini önemli ölçüde düşürür. 

Adale Yırtılması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adale yırtılması, tedavisi genelde o kadar çok hastada iki taraflı ilerler. Birinci ve ikinci dereceden adale yırtıklarında spor ve alıştırma faaliyetlerine bir süre ara verilmelidir. Bu dönemde kası yoracak tüm faaliyetlerden uzaktan durmak gerekir.

Adale yırtılmasının meydana geldiği bölgeye zaman kaybetmeden buz uygulanması gerekir. Buz uygulaması, adale yırtığının meydana geldiği 2-3 gün arka arkaya uygulanmalıdır. Bu sayede kasın daha tez iyileşmesi sağlanır. Yaralanma esnasında kasın esnek bir bandaj ile sarılarak sıkıştırılması çok önemlidir.

Bu yöntemde de bölgenin şişmesi önlenir. Ama çok sıkmanın kan akışını engelleyebileceği unutulmamalı ve bölgenin fazla artı sıkılmaması fazla önemlidir. Ama şişlik ve yanma bölgeyi sarmanıza rağmen devam ediyorsa bandajın çıkarılması gerekir. Adale yırtılmasının göğüsten yüksek bir seviyede tutulması ve gün içinde dol bol dinlenilmesi fazla önemlidir. 

Adale Yırtılmasının Çeşitleri Nelerdir?

Kas yırtılmasının tanı ve tedavisinin kolay bir şekilde yapılabilmesi için üç farklı şekilde değerlendirilir. Yırtılmanın şiddetine bağlı olarak birinci, ikinci ve üçüncü derece adale yırtıkları meydana gelir.

Birden pozitif kasın gereğinden artı gerilmesinden nedeniyle oluşan yırtılmalar, birinci derece adale yırtılmaları olarak isimlendirilir. Bu tür adale yırtılmaları, hafif adale yırtılmaları olarak isimlendirilir. Bu gibi durumlarda kasın işlevini yerine getirememesi ya da iyileşmemesi gibi sorunlar söz konusu olmaz. İkinci derece kas yırtılmalarında birinci derece adale yırtılmalarına tarafından daha pozitif lifin yıpranması ve kopması söz konusudur. Kopmalara emrindeki olarak ağrı ve şişliklere de niçin olabilir. Kasın ayrıntılarıyla kopması durumunda doktorun uygulayacağı tedaviye uyarlamak gerekir.



Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kas-yirtilmasi-nedir-belirtileri-nelerdir-kas-yirtilmasi-tedavisi-nasil-yapilir-6431224