Katarak her yaş gurubu bireyin başına gelen yaygın görme sorunlarından birisidir. Eğer ameliyat yapılmaz ise katarakt büyüyerek daha zararlı boyutlara dönüşebilir.

Katarakt nedir?

Yaşın ilerlemesi ile birlikte katarakt meydana geldiği sık sık görülmektedir. Eğer yaşın ilerlemesi ile katarakt büyüyor ise adı senil olmaktadır. Kataraktın büyümesi oldukça tehlikelidir. Halk Müziği aralarında göz bebeği olarak bilinen göz karasına ulaşması durumunda körlük oluşabilir.

Gözün saydamlığını kaybetmesi ile görülür ve daha fazla göz üstünde kırmızı bir leke biçiminde bulunur. Bilhassa merceğin bulanıklaşması üstünde son derece etkilidir.

Katarakt belirtileri nelerdir?

Yaşın ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkmasında nedeniyle da belirtileri spesifiktir. Göz merceğinin bulanıklaşması ile birlikte artışlar meydana gelmektedir. İlk görülen belirtileri aralarında uzağı net olarak göremem durumu mevcuttur.

Devamında ışıktan rahatsız olunması ile birlikte sürekli göz kamaştırma halleri vardır. Özellikle katarak hastalarında güneşli günlerde baskı görme olayları gerçekleşir. Renklerin algılanması ve soluk olarak gözlemlenmesi mümkündür.

Gözlük numaralarının sık değişmesi olayları da katraktın belirtisidir. Katraktın genel olarak göz üzerinde oldukça net bir şekilde kir olarak görülmesi mümkündür. Gündüz görüşlerinde bariz azalmalar olduğu gibi gece görüşlerin de de azalmalar epeyce fazladır.

Katarakt nasıl kavranabilir, tedavisi nasıl yapılır? 

Uzman hekim tarafından vakadan alınan rahatsızlık hikâyesi ile birlikte bir dizi test yapılır. Bu testler daha çok okuma ve gözlemleme biçiminde olmaktadır. Kataraktın belirlenmesinin arkasından eğer minik veya orta düzeyde ise gözlük yazılabilir. Ama katarakt oldukça büyük ve onarılması şiddet gibi görülüyor ise ameliyat yapılması mümkündür.

Ameliyatı yapan göz doktoru epeyce itinalı olması gerekir. Çünkü aksi takdir de gözden katarakt lekesinin tamamı alınamayabilir. Ve bu durumda ilerleyen anlarda tekrardan katarakt ameliyatına neden olabilir. Son yıllarda çoğalan teknoloji ile birlikte katarakt ameliyatları oldukça çabuk ve kesin olarak çözülmektedir.

Göz çevresine sınırlı hissizlik işlemi baştan sona bireyler acı hissetmeden ameliyat olabilir. Bireyin ameliyat sırasında bilincinin açık olup olmaması hasta ve hekim ilişkisi ile belirlenir. Ameliyattan sonradan dikkat edilmesi gereken hekim tavsiyesine eksiksiz uyulmasıdır. Genelde ameliyat ardından 3 veya 4 hafta göz damları kullanılır.

 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/katarakt-belirtileri-nelerdir-katarakt-nasil-anlasilir-tedavisi-nasil-yapilir-6414007