Kış mevsiminde çoğunlukla yaşanabilen kayak yaralanmalarında birincil müdahalenin önemini vurgulayan uzmanlar, yaralanan kişinin hareket ettirilmemesi gerektiğini belirtiyor. Yaralanan kişinin bilincinin, dar nefes alıp verdiğinin teftiş edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, "Yaralının baş, boyun, omurga bölgesinde hassasiyet ve hareketlerinde kısıtlanma olup olmadığı gözlemlenmelidir” uyarısında bulunuyor ve kayak kazalarını önlemede iyi bir eğitim almanın, uygun donanım seçiminin ve kullanımının da manâlı olduğunu vurguluyor.

Ciddi yaralanmalar ortaya çıkabilir

Kayak sporunun, kış sporlarını sevenler için ciddi yaralanmalara açık bir spor dalı olduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, "Teleferik ya da taşıyıcı platformdan düşmeler, bariyer, çit veya ağaç gibi nesnelere çarpmalar, çığ altında kalma, başka bir kayakçı ile çarpışmalar teçhizat yetersizliğine yan kazalar meydana gelebilmektedir.” dedi.

Kafa travması ve kırıklar meydana gelebilir

Numan Duman, bu kazalar sonrası kafa travması, omurga kırıkları, uzun kemik kırıkları, yaygın yumuşak doku travması, diz, but bileği, el bileği ve parmaklarda bağ tendon yaralanmaları gibi basitten hayatı korkutma edebilecek şekilde yaralanmalar görülebildiğini söyledi.

Pist dışarıda kayılmamalıdır

Kayak sporunu yapan kişinin pist haricen kaymaması gerektiğinin altını çizen Duman, "Kendisi tehlikeye düştüğünde yardımına gelecek kişiler ile temasını koparmamalıdır.” uyarısında bulundu.

Önce bilinç yoklama edilmelidir

Yaralanma sonrasında ilk olarak ağırbaşlı olunması gerektiğini açıklayan Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, "Mümkünse yaralanan kişi için sıhhat ekiplerine öğretmek ilk müdahale olmalıdır. Birey kendisini ve yaralıları emniyetli bir bölgede değerlendirmelidir. Yaralanan kişinin bilincini denetim etmeli, yaralı sıcacık nefes alıp veriyor mu, nabız ritmi doğal mı gibi değerlendirme yapılmalıdır. Bundan sonradan baş, boyun, omurga bölgesinde hassasiyet var mı, hareketlerinde kısıtlanma var mı gözlemlenmelidir.” diye konuştu.

Zarar Görmüş hareket ettirilmemeli

Boyunda hassasiyet varsa yaralının hareket ettirmeden önce boyunluk tedarik edilmesi gerektiğini kaydeden Duman, "Hastanın taşınmasının boyunluk ve travma tahtası üstünde yapılması gerekmektedir. Hayatı korkutma etmeyen yaralanmalarda ağrılı uzvu korumak amaçlı geçici atel, breys kullanılarak muhtemel ikincil yaralanmaların önüne geçilmelidir. Zarar Görmüş kişi hipotermi ve susuzluktan korunmalı, zorunlu ısıtıcı ve su takviyesi yapılmalıdır.” diye konuştu.

İyi eğitim olmak manâlı

Kayak yaparken veya kızakla kayarken nelere uyarı edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda da bulunan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, "İyi bir kayak eğitimi elde etmek en önemli önlemdir. Kayak ekipmanlarının yerinde gerginlikte bağlanması birinci uyarı gerektiren kuraldır. Kundura uygunluğu, stoper, kayak ve kenar çeliğinin ayarlanması, pistin dikliği, sürat, takâtsizlik, gösterme mesafesi, yanlış yavaşlama ve duruş tekniğinin farkında olan edinmek, etrafınızdaki sporcuların farkında elde etmek, kayak yapılan bölgenin zeminine başat olmak, kask, sırt koruyucuları, kayak elbisesi, gözlük, eldiven gibi ekipmanlara sahip elde etmek kaza esnasında ciddi yaralanmaları önleyecektir.” diye konuştu.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/kayak-yaralanmalarinda-yapilacak-ilk-mudahaleler.html