Yapılan açıklamaya göre, laf konusu tarihi keşifle ilgili birincil bulgular, Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhtar Koca kadar duyuruldu. Prof. Dr. Koca, yaptığı açıklamada, laf konusu taş heykelin Türkistan'dan 250 kilometre uzaklıktaki Sırdarya (Neyhun) Nehri üstlerindeki bir arazide, bir bölge sakini tarafından bulunduğunu söyledi.

"Hükümdarın eşi olabilir”

Taş heykelin eski Türk dönemine ait olduğunu bildiren Koca, şunları kaydetti: "Daha önce ülkemizin çeşitli bölgelerinde fazla sayıda taş heykel bulunmuştu. Ama bu taş heykel manzara ve üstüne işlenen motifler olarak diğerlerine kadar daha farklı. Ön bulgularımıza göre, 1 metre yüksekliğe sahip heykelin takriben 1000-1300 yıllık bir tarihi olduğunu düşünüyoruz."

Koca, heykelde bayan figürünün simgelendiğini belirterek "Bunu başörtüsü ve küpelerden anlamak muhtemel. Ancak varlıklı bir hanımın simgelendiği belirlenmiş. Laf konusu dönemin büyük hükümdarının eşi olabilir. Umay Asıl simgesi olma ihtimali de var" dedi.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/kazakistan-da-eski-turk-donemine-ait-tas-heykel-bulundu.html