Gelişimsel açıdan çocuklarda hemen hemen %80 oranla kekemelik kendi kendine iyileşebiliyor. Tabii çocukların manâlı oranında bu durum reşitlik dönemine değin da gidebiliyor. Bu da iletişim becerisinde gerilik, asosyal olma durumu ya da tavır gecikmesi gibi durumlar yaratabilmektedir.

Kekemelik nasıl geçer?

Kekemelik öncelikle yapılacak olan muayene ve teşhis ile beraber sonucun nedenin ortaya çıkarılması üzerinden ele alınır. Yapılan değerleme dahilinde bilirkişi hekim ve psikiyatr üzerinden tedavi yöntemi için en içten karar alınır. Farklı yaklaşımlar üzerinden ele alınan kekemelik tedavisi, tekrar tekrar tamamiyle geçirmeyebilir. Ama çocuğun hayatını önemli oranda rahatlatma imkanı verir. O yüzden pek fazla aile kekemelik nasıl geçer sorusunun cevabını öğrenmek için uzmanlardan data almaya çalışıyor.

- Konuşma akıcılığını artmak konusunda tedavi gerçekleşir.

- Etkili irtibat becerileri artırılır.

- Sosyal aktivitelere dar katılabilmek için yardım verilir.

Bütün bu unsurların etkili şekilde ele alınabilmesi için esas olarak konuşma terapisi sağlanır. Bu terapi ise çocukların yaş guruplarına alt olarak değişkenlik gösterebilir.

Bilhassa çocuklarda kekemelik nasıl tedavi edilir?

genel olarak çocuklarda yapılacak olan kekemelik tedavisi bilirkişi doktor ve psikiyatri kontrolü aşağıda gerçekleşir. Hitabe terapisi üzerinden bambaşka çözüm yöntemleri bu konuda ele alınır. Bu doğrultuda konuşma hızı, nefes desteği ile beraber gırtlak gerginliği üstüne odaklı bir alıştırma gerçekleşir. Bu çalışmalar çocuğun adi söylev düzenini yakalaması için kesin bir alıştırma ve eğitim biçiminde de açıklama edilmektedir. Bu doğrultuda hitabe terapisine alınacak olan adayları şu şekilde koyulmak mümkün:

- 3 ila 6 ay aralarında aralıksız kekemelik sorunları

- Kekemelik üzerinden şehvetli problemler yaşamış çocuklar

- Keskin bir oranda kekemeliği bulunanlar

- Ailede kekemelik sorunu yaşayanlar

Çocuklarda kekemelik için çare yöntemleri nelerdir?

Ayrı yaş gruplarındaki çocuklar için kekemelik çare yöntemi istikrarsızlık gösterebilir. Özellikle çocukların daha süratli şekilde kekemeliğe atmaları için birtakım teknik yöntemle ele alınır.

- Elektronik aletler

- Bilişsel davranışçı terapi

- Ebeveyn ve çocuk etkileşimi

- Hekim çocuk arasındaki tavır terapisi

Bu gibi unsurlar üzerinden çocuğun üzerindeki kekemelik sorunu önemli oranda azaltılabilir. Derhal bütünüyle geçmese bile vakit içerisinde kekemeliği ciddi anlamda eksilmek mümkün.

Kaynak: www.milliyet.com.tr