Kemik iliği nakli, kemoterapiye cevap alınmadığında ve bazı özel durumlarda uygulanan bir çare yöntemidir.

Kemik İliği Nakli Nedir?

Vücudumuzdaki kemik ilikleri kan hücresi üretirler. Kemik iliklerinde yer alan farklı kan hücrelerinin oluşturduğu olgunlaşmamış hücreler kök gözenekli olan olarak adlandırılır. Kök hücreler, insan bedenindeki yapıların kendi kendine iyileşmelerini hızlandırır ve bazı kanser tedavisinde kullanılır. Kemik iliği ya da kök hücresel nakli, kan hücresi yapımını karşılayan kök hücrelerin sağlıklı bireylerden lösemi hastalarına aktarılmasına verilen isimdir.

Kemik iliği naklinin tamamlanması lösemi hastalarında adi kan yapımının başlamasını sağlar. Bu sayede hastada hızlı tedavi sürecine başlanmış olur. Sağlıklı hücrelere sahip donörlerden alınan kök hücrelerin hastalara aktarımı öncelikle lösemi edinmek üzere; kan kanseri, genetik bozukluklar, tümörler ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi farklı hastalıkların tedavisinde uygulanan bir yöntemdir.

İlik Nakli Nasıl Yapılır?

İlik nakli öncelikle uygun donörün bulunmasıyla başlayan bir tedavi yöntemidir. İlik nakli yerinde kardeşlerden, yerinde akraba olmayan vericilerden, hastanın dondurulmuş kemik iliğinden, yeni doğan kardeşlerden kordon bağı veya uygun parçalar alınarak yapılır. Donör uyuşturma yardımıyla uyutulur ve özel iğnelerle kemiğin içine girilir. Enjektörler kemik içinden gereken parçalar çekilir ve özel torbalara konarak bekletilmeden hastaya enjekte edilir.

İlik nakli, belli başlı kök hücresinden çok ufak parçalar alınarak yapıldığı için donörde herhangi bir sıkıntıya yol açan bir işlem değildir. Nakil işlemi gerçekleştikten 3 hafta sonradan hastada kan hücresi üretim aşaması başlar. Alıcının aktarılan iliği kabul etmesi için az kalsın 6 ay koruyucu tedavi yöntemleri uygulanır. Löseminin cinsi ve donörden alınan iliğin uygunluğuna kadar, ilik naklinde başarı oranı %43 ve %83 arasında değişir.

İlik Veren Birey Kaç Günde İyileşir?

Kemik iliği naklinde, donör uyutularak operasyon yapılır ve donörün işlem sonrasında kendine gelmesi hemen hemen 1 saat sürer. Donör için hiçbir sağlık sıkıntısına yol açmayan ilik nakli işlemi dikiş gerektirmeyen hafif bir işlemdir. Genellikle donör 1 gün müşahade aşağı tutulur ve ertesi gün gerekli tetkikler yapıldıktan sonradan taburcu edilir. İlik nakli yapılan bölgede 1 hafta kadar sancı ve sancı hissedilmesi normaldir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kemik-iligi-nakli-nedir-ilik-nakli-nasil-yapilir-ilik-veren-kisi-kac-gunde-iyilesir-6444076