ABONE OL

Çocuklar kendilerine kayıtsız şartsız sevgiyle bağlanmasına gereksinim duyar. Evcil hayvanlar da şartsız sevgi verir, karşısındakini yargılamaz. Evcil hayvanların çocukların hissi, sosyal, bilişsel ve fiziksel gelişimine çoğu etkisi bulunur.

Çocukların dili oyundur, oyuncaklardır. Çocuklarla, oyun ve oyuncaklar aracılığıyla senet kurabiliriz. Örneğin çocuklara bir şeyler bilgi vermek amacıyla hayvan figürlerinden faydalanırız. Bu oyuncaklar baştan sona çocuklar sırlarını paylaşabilir, kızgınlığını, duygularını ifade etmekten kaçınmaz, dile getirir.

Evcil hayvanlar da bunlara öncelik tanır. Hayvanları taklidini yapmake, mesela onlar gibi zıplamak, sıçramak, yol almak çocukların vücut koordinasyonları ve kas gelişiminde de manâlı rol oynar.

Aynı şekilde banyo yaptırırken ördeklerle eşlik edilmesi, tuvalet alışkanlıklarını kazandırma aşamasında sevdiği hayvanlardan bahsedilmesi, hikâyelerde yer alan hayvanlarla kendi hayatlarına onları da dâhil etmeleri çocuklara çoğu olumlu etki sağlar.

Çocuklar korkularını evcil hayvanlar vasıtasıyla yenebilir

Çocuklar korkularını evcil hayvanlar vasıtasıyla yenebilir

Doğa çocuklar için bir mesaj, yeni deneyimler elde etmeleri için güzel bir tecrübedir. böylece doğa ve doğadaki canlılarla bağ koymak çocuğun bireyselleşme yolunda yol göstericidir.

bununla beraber evcil hayvanlar çocuklara yardımlaşma ve bağlılık duygusu da aşılar. Çocuk evcil hayvanlardan insanlarla oluşacak olan ilişkilerinde sevgiyi, korumayı, bağımsız olmayı öğrenir. Evcil hayvanlarla yaşadıklarında, onlarla etkileşim içinde olduklarında empati yetenekleri ve şefkat duyguları da artar.

Hayvanlarla bağ kurmak sosyalleşemeyen çocuklara fayda sağlıyor

Hayvanlarla tahvil ayarlamak sosyalleşemeyen çocuklara fayda sağlıyor

Çocuklar hayvanlarla tahvil kurduklarında duygularını, korkularını, öfkelerini daha dar açıklama edebiliyor. Sosyalleşme eğilimi gösteriyorlar.

Hayvanlarla bono kurmak kendini açıklama etmekte zorlanan, duygularını içinde bastıran, yalnızlaştıran, sosyalleşmekten çekinen, kardeş rekabeti oluşan çocuklara koskocoman fayda sağlıyor.

Bu çocuklar hayvanlarla süre geçirmekten keyif aldıkları için kendilerini iyi hisseder. Öfke ve saldırganlık davranışlarıyla karşısında karşıya kalınan çocuklara da aynı şekilde hayvanlarla bono kurdurmak empati ve sevginin oluşturulmasında etkili yollardan biridir.

Uzmanlar ailelere çocuklarının hayvanlarla iletişiminde fırsat vermesini ve onları desteklemesini öneriyor.

Evde evcil hayvan besleme fikriniz varsa bunu da deneyimleyebilir, çocuğunuzun üzerindeki etkisini olumlu açıdan keşfedebilirsiniz. Evcil hayvan çocuğunuzu yargılamadan, sonuç almadan rahatlatacağından ötürü en iyi arkadaşı olabilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr