Otoplasti kulakların şeklini, konumunu ya da boyutunu değiştirmeye yönelik bir prosedürdür. Kulaklarınızın kafanızdan ne değin dışarı çıktığından rahatsızsanız otoplasti yaptırmayı seçebilirsiniz. Kulağınız ya da kulaklarınız bir yaralanma ya da doğum kusuru sebebiyle biçimsiz ise otoplastiyi de düşünebilirsiniz. Otoplasti, kulaklar bütün boyutuna ulaştıktan daha sonra (genel olarak 5 yaşından sonradan) yetişkinliğe kadar her yaşta yapılabilir. Bazı durumlarda ameliyat 3 yaş gibi erken bir zamanda yapılır. Bir çocuk kepçe kulaklarla ve öteki bir takım kulak şekli problemleriyle doğarsa, atelleme doğumdan hemen sonra başlanırsa bu sorunları başarıyla düzeltebilir. 

Otoplastiyi şu durumlarda düşünebilirsiniz:

-Kepçe kulak görüntünüz varsa,

-Kulaklarınız kafaya göre büyük kalıyorsa,

-Önceki bir kulak ameliyatından memnun değilsiniz,

-Otoplasti, simetriyi optimize etmek için tipik olarak her iki kulakta yapılır.

Otoplasti, kulaklar tam boyutuna ulaştıktan daha sonra her yaşta yapılabilir - genel olarak 5 yaşından sonra. Otoplasti kulaklarınızın yerini değiştirmez veya duyma yeteneğinizi değiştirmez.

Riskler

Otoplasti, aşağıdakiler dahil farklı alanlara yönlendirilmiş riskler taşır:

Bere izi: Yara izleri daimi olsa da, muhtemelen kulaklarınızın arkasına veya kulaklarınızın kıvrımlarına gizlenirler.

Kulak yerleştirmede asimetri: Bu, iyileşme sürecindeki değişikliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca cerrahi önceden var olan asimetriyi başarılı bir şekilde düzeltmeyebilir.

Cilt hissindeki değişiklikler: Otoplasti esnasında kulaklarınızın baştan konumlandırılması bölgedeki cilt hissini geçici olarak etkileyebilir. Arada Bir değişiklikler kalıcıdır.

Dikişlerle ilgili sorunlar: Kulağın yeni şeklini sabitlemek için kullanılan dikişler, deri yüzeyine kadar gidebilir ve çıkarılması gerekebilir. Bu, etkilenen cildin iltihaplanmasına neden olabilir. sonuç olarak ek ameliyata ihtiyacınız olabilir.

Aşırı ayar: Otoplasti, kulakların geriye doğru sabitlenmiş gibi görünmesine neden olan doğal olmayan konturlar oluşturabilir.

Öteki herhangi bir büyük ameliyat türü gibi otoplasti de kanama, enfeksiyon ve anesteziye zıt reaksiyon riski taşır. İşlem esnasında ya da ardından kullanılan ameliyat bandına veya öteki malzemelere karşı alerjik reaksiyon olması da mümkündür.

Ameliyat öncesi süreç

Başlangıçta bir plastik cerrahla otoplasti hakkında konuşacaksınız. İlk ziyaretinizde plastik cerrahınız muhtemelen bu süreçlerden bahsedecektir:

Tıbbi geçmişinizi gözden geçirin: Mevcut ve geçmiş tıbbi durumlarla, özellikle de kulak enfeksiyonlarıyla ilgili soruları yanıtlamaya hazır olun. Son zamanlarda aldığınız ya da aldığınız ilaçlar ve geçirdiğiniz ameliyatlar hakkında konuşun.

Fiziksel bir tetkik yapın: Tedavi seçeneklerinizi tahsis etmek için doktor kulaklarınızı sipariş verme, boyut, şekil ve simetri dahil elde etmek üzere inceleyecektir. Doktor hem tıbbi kayıtlarınız için kulaklarınızın fotoğraflarını da çekebilir.

Beklentilerinizi tartışın: Niçin otoplasti istediğinizi ve operasyon sonrası dış görünüş açısından neyi umduğunuzu açıklayın. Muhtemel fazla ayar gibi riskleri anladığınızdan belli olun.

Otoplasti için iyi bir adaysanız, doktorunuz önceden hazırlanmanız için bir takım adımlar atmanızı nasihat edebilir. 

Yiyecek ve ilaçlar 

Kanamayı artırabilecek aspirin, anti-enflamatuar ilaçlar ve nebati takviyelerden olasılıkla kaçınmanız gerekecektir. Sigara içmek ciltteki kan akışını azaltır ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Sigara içiyorsanız doktorunuz ameliyattan önce ve iyileşme esnasında sigarayı bırakmanızı öğüt edecektir. Ayrıca, ameliyattan daha sonra birisinin sizi eve götürmesi ve iyileşmenizin birincil gecesinde sizinle kalması için planlar yaptığınızdan belirli olun. 

Prosedürden önce ne bekleyebilirsin? 

Otoplasti bir hastanede veya ayakta tedavi gören bir cerrahi tesiste yapılabilir. Bazen prosedür, vücudunuzun sadece bir kısmını uyuşturan sedasyon ve lokal anestezi ile yapılır. Öteki durumlarda, sizi bilinçsiz ayla getiren genel anestezi işleminizden önce verilebilir. 

Prosedür esnasında

Otoplasti teknikleri, ne nesil bir düzeltme gerektiğine kadar değişir. Plastik cerrahınızın seçtiği spesifik teknik, kesilerin yerini ve ortaya meydana çıkan izleri belirleyecektir.

Doktorunuz kulakların ardındaki ve iç kıvrımlarında kesikler yapabilir:

Kesiler yaptıktan daha sonra doktorunuz pozitif kıkırdak ve cildi çıkarabilir. sonra kıkırdağı uygun konuma katlayacak ve iç dikişlerle sabitleyecektir. Kesileri kapatmak için ilave dikişler kullanılacaktır. Prosedür tipik olarak yaklaşık iki saat sürer. 

İşlemden sonradan 

Otoplasti sonrası kulaklarınız koruma ve destek amacıyla bandajlarla kapatılacaktır. Muhtemelen azıcık hastalık ve kaşıntı hissedeceksiniz. analjezik ilaçları doktorunuzun önerdiği şekilde alın. analjezik alırsanız ve rahatsızlığınız artarsa, derhal doktorunuza başvurun.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr