Üreme çağındaki kadınlarda en yaygın görülen problemABONE OL

Üreme çağındaki kadınlarda en yaygın görülen problem

Polikistik Over Sendromu çoğu farklı uzmanlık alanı tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Halk Müziği sağlığı sorunudur. Uzun dönemi kapsayan belirtilerle kendini gösterir.

Genel anlamda birkaç problem daha sık görülür. Bunlardan birisi kısırlıktır. Hastaların manâlı bir bölümü kısırlık sorunuyla başvurur.

Diğer bir kısmı ise, kıllanma sorunuyla kazanç. Bunun yanı sıra, saç dökülmesi, adet düzensizlikleri, yüzde sivilcelerin oluşması problemleriyle de hastalar başvurabilirler.

Şeker Hastalığı hastalığı, Polikistik Over Sendromu olan kadınlarda yaklaşık 7-10 kat daha fazla görülmektedir. Uzun dönemde bu hastaların diğer problemleri de ortaya çıkabilir.

Metabolik sendrom da görülebilir. Hastalığın ciltle ilgili bir tarafı da vardır. Önemli nokta şu ki, bunlar PKOS hastalığının semptomlarıdır. Yalnızca semptomları değil, hastalığın kendisini tedavi etmek gerekir.

Hastaların yüzde 70i obez

"Hastaların yüzde 70'i obez"

Hastalığın tedavisinin multidisipliner bir girişim gerektirdiğinin altını çizen Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, "Polikistik over sendromlu hastaların takriben yüzde 70'i obez hastalardır. Yüzde 30'u ise obez olmayan hastalardır.

Obezite ile birlikte hastalığın bulguları daha da ağırlaşır. Mesela kıllanma, adet düzensizlikleri daha artı olmaya başlar. Zayıf bir polikistik over sendromlu hastada bulgular azken, kilo aldığında bulgular ağırlaşır. Yani kiloyla da yakın ilişkisi vardır.

Bilhassa yüz bölgesinde kıllanma arttığında, hastalar toplum içerisine çıkmaktan çekinirler. Yüzlerini saklamaya çalışırlar.

Bu önemli bir sosyal yalıtım sebebidir. Psikiyatrik tarafı vardır. Ancak unutulmamalı ki PKOS çare edilebilir bir afiyet sorunudur. " dedi.

Beslenme, genetik ve ritm bozuklukları PKOSa neden olabiliyor

"Beslenme, kalıtımsal ve ritm bozuklukları PKOS'a neden olabiliyor"

Prof. Dr. Erkut Attar hastaların genelde adet düzensizliği nedeniyle başvurduğunu belirterek, "Adetlerde anormallik oluşur. Ya sık adet görürler veya hiç görmeyebilirler.

Bu hastalarda yumurtlama sorunu yaşandığı için, kısırlık sebebiyle de başvurular olur. Hastalığın birinci nedeni genetiktir. Hastada Polikistik Over Sendromu varsa öteki aile bireylerinde, takip eden jenerasyonda da, hastalığın olma ihtimali yüksektir.

başkaca çevresel nedenler, beslenme, bağırsaklardaki bakterilerin iyi fonksiyon göstermemesinin de niçin olduğu söylenebilir. direkt beyinden kaynaklanan endokrinolojik ritm bozuklukları etmen olabilir" dedi.

Kalp krizi, rahim kanseri daha sık görülüyor

"Kalp krizi, rahim kanseri daha sık görülüyor"

Hastalığın yürek sağlığını da olumsuz etkilediğini açıklayan Prof. Dr. Erkut Attar sözlerine şöyle devam etti: "Bu hastalar menopoza girdikten sonradan, yürek damar hastalıkları ya da kalp krizine daha fazla rastlanıyor. İleriki dönemlerde rahim kanseri daha sık görülüyor.

bu nedenle PKOS'un önemli bir hastalık olduğu bilinmelidir. Erken dönemde çare edilmezse hastalarda önemli problemler oluşur."

Kaynak: www.milliyet.com.tr