Kemik, insan vücudunda kendini onarabilen nadir organlar arasında yer alır. Kemikteki kırıkların iyileşme sürecini böylece çok etken etkiler. Yükselme, kemiği yıkan ve baştan yapan hücreler, antioksidanlar, aminoasitler, hormonlar ve sayısız besin maddeleri ile birlikte yeterli kan dolaşımı kemiğin iyileşmesinde çok önemli bir rol oynar.

 Kırık Kol Ne Zaman Kaynar?

 Kemiklerde kırık oluşumunun hemen arkasından yenileme süreci başlar. Kırık kemiklerin iyileşme süreci üç aşamaya ayrılır. Yangı yani öteki adı ile inflamasyon evresi, kırığın ilk evresidir ve kemiğin kırılması ile birlikte başlar, birkaç gün baştan başa da devam eder. İkinci aşama, tamir evresidir ve bu faz kırık oluşumundan 2 hafta sonradan başlar. Üçüncü aşama ise, kemiğin eski haline dönmesi için gerekli olan yeniden yapılanma (remodelling) evresidir ve bu işlem aylar boyunca devam edebilir.

 Kolun Kırık Olduğu Nasıl Kavranabilir?

 Kolun kırık olduğu, fazla şiddetli bir sızı ya da acı ile kendini kesin edebilir. Kolda şişme bir bölgede aşırı ağrı gibi durumlar laf konusu olduğu süre zaman kaybetmeden en yakın afiyet kuruluşuna uygulamak gerekir.

 Eğer kolda kırık varsa hekiminiz, kolu eski haline getirmek ve kısa bir vakit içinde kaynamasına yardım etmek için kolu alçıya alır. Kırık çevresinde kemikten ve çevre dokulardan sızan kan pıhtı oluşturur. Bunun sonucunda da deri üstünde morluk ortaya çıkar. Morluk, bununla birlikte iyileşmenin de belirtisidir.

 Koldaki kırığı gidermek için zorunlu olan tüm hücreler, kırık bölgesine toplanarak morluklara niçin olur. Bu vakit içinde hücreler aralarında iletişimi karşılayan sinyal molekülleri çabuk bir şekilde salınmaya başlar. Bunun sonucunda da ortamda kıkırdak üreten (kondroblast) hücreleri ve kemik üreten (osteoblast) ortaya çıkar. Bunun sonucunda iyileşme süreci gelişir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kirik-kol-ne-kadar-surede-iyilesir-kaynar-kolun-kirik-oldugu-nasil-anlasilir-6472860