Mevsimsel buhran, mevsimsel değişimin tetiklediği depresyonla sonuçlanan psikolojik bir durumdur. İnsanlar genelde bu durumu kışın yaşarlar. En sık kadınlarda görülür.

Kış depresyonunun emin nedeni bilinmemektedir. Kış depresyonuna niçin olan faktörler kişiden kişiye değişebilir. Daha uzun kış geceleri yaşayan ve güneş ışığından daha az yararlanan insanların, kış depresyoonunu yaşama olasılığı daha yüksektir. Güneş ışığının kış depresyonunu etkilemesinin nedeni; güneş ışığına maruz kalmanın azalmasının, hormonları, uykuyu ve ruh halini düzenleyen doğal biyolojik saati etkilediğidir.

Ailesinde psikolojik rahatsızlık öyküsü olan kişiler kış depresyonu için büyük tehlike altındadır.

Kış depresyonunun belirtileri

Kış depresyonu insanları ayrı şekillerde etkilerken, belirtiler en sık Ekim ya da Kasım aylarında başlar ve Mart veya Nisan aylarında sona erer. Ama, bu süreden önce veya daha sonra belirtiler yaşamak mümkündür.

Belirtiler:

- Gündüz yorgunluğu

- Konsantrasyon zorluğu

- Çaresizlik duyguları

- Asabiyet artışı

- Sosyal aktivitelere alaka eksikliği

- Cinsel ilginin azalması

- Mutsuzluk

- Şişmanlamak

Tedbir alınmadığında kış depresonu yaşayan millet intihar düşünceleri zeka yaşayabilir.

Kış depresyonunun tedavisi

Kış depresonu danışmanlık ve terapi ile çare edilebilir. Kış mevsiminde alternatif bir tedavi de ışık tedavisidir. Bu, doğal ışığı yakalayabilmek için her gün en düşük 30 dakika özel bir ışık alınması ile uygulanır. Işık terapisi sadece hekim gözetimi altında ve onaylanmış cihazlar ile uygulanmalıdır. Solaryum gibi diğer ışık yayan kaynaklar uygulama için güvenli değildir.

Dinç yaşam tarzı alışkanlıkları da kış depresyonunun belirtilerini en üye indirmeye muavin olabilir.

- Yağsız protein, meyve ve sebzelerle sağlıklı besin

- Çalışma

- Düzenli uyku

Bazı ahali antidepresanlar gibi ilaçlardan yararlanır. En iyi tedavi için hangi ilaçların en iyi olabileceği konusunda doktorunuzla konuşun.

Kış depresyonu ile ilişkili belirtiler yaşarsanız, bir doktora, danışmana veya psikiyatriste başvurun.

Kendinize veya başkalarına zarar verecek gibi veya hayatın bundan böyle yaşamaya bedel olmadığını hissediyorsanız, hemen tıbbi takviye isteyin veya 112'yi arayın.

özel içeriğidir. Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/kis-depresyonuyla-nasil-bas-edilir.html