Hamilelik dönemi kış aylarına denk gelen hamile kadınların daha endişeli olma eğilimindedir. Oysa dürüst tavsiyeler ve önlemlerle, doktor kontrollerine uyumlu olarak giderek gebelik dönemini sorunsuz aşmak muhakkak mümkün!

Kış mevsiminin hamilelikte bir takım zorlukları da beraberinde getirdiğini söyleyen i Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Esra Yalım, bu dönemde anne adaylarının yapması gerekenlere ilişkin önerilerde bulundu.

Grip aşısı mutlaka olunmalı

Gebelik döneminde oluşan hormonal değişikliklerden ötürü gebe kadınların, toplumun geri kalanına göre bağışıklık yanıtının azaldığına dikkat çeken Dr. Yalım, "Bu koşul onları başta grip, soğuk algınlığı elde etmek üzere öteki enfeksiyonlara da meyilli hale getirir. En kayda değer tavsiyemiz de bu konu üzerine oluyor. Kış hamilelerine grip aşılarını olmalarını öneriyoruz. İyi besin, istirahat ve vitamin takviyelerinin yanı sıra bol su içerek, vücudun su dengesinin korunması lüzumlu. Anne adayları kişisel hijyene uyarı ederek ve hasta insanlardan kaçınarak gerekli tedbirleri alabilirler.” diyerek kış mevsiminde enfeksiyonlardan korunmanın ve daha hızlı bir iyileşme sağlamanın olası olduğunu açıklama etti.

Topuklu ayakkabılardan kaçınmakta fayda var

Dr. Esra Yalım, kış mevsimi özelinde korktukları bir öteki konunun düşme olduğunu belirterek, "Kış mevsimi hava koşullarının çetin geçtiği bölgelerde kayarak düşmeler oldukça yaygın. Gebelik döneminde önem merkezi, kilo dağılımı değişerek dengenin korunmasında zorluklar doğurabilir. Çoğu süre hamile kadınlar düşse bile anne rahmi zorunlu güvenli ortamı sağlayarak bebeğin bu durumdan olumsuz etkilenmesinin önüne geçer. Oysa ilk üç aydaki düşmelerde, şiddetli ağrılarla beraber olan düşmelerde ve üçüncü trimesterden sonradan olan düşmelerden sonradan bebeğin hareketleri hissedilmiyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız. Hamile kadınlara topuklu ayakkabılardan elbette kaçınmalarını öneriyoruz. Taban yapısı kış mevsimine uygun olan içten ayakkabıları seçmelerini tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

Cilt sağlığı korunmalı

Kış mevsiminde gebelik ile ilgili cilt sorunlarının kötüleşebileceğini söyleyen Dr. Yalım, "Kuru havayla beraber nemsiz kalan ciltte kaşıntı, egzama sözde döküntüler olabilir. Bu durumda evdeki havayı nemlendirmelerini, ellerini ve kuruyan bölgeleri uygun nemlendiricilerle nemlendirmelerini öğüt ediyoruz.” dedi.

Dr. Yalım, "Kış aylarında maalesef genelde toplumun çalışma süresi, soğuk havalarla birlikte epeyce düşüyor. Hamilelikte egzersizin faydaları ise sayamayacağımız dek fazla. Dolayısıyla gebe kadınların riskli kayak, buz pateni gibi güvenli olmayan olabilecek kış aktivitelerinden sakınmalarını, mümkünse evde yapılabilecek egzersizleri yapmalarını ve yürüyüşlerini aksatmamayı tavsiye ediyoruz.” diyerek hamilelikte egzersizin öneminin de altını çizdi.

Yeterince su içmeye özen gösterilmeli

Vücudun su dengesinin hamilelikteki önemini vurgulayan Uzm. Dr. Esra Yalım "Gebe kadınlar hava sıcak olmadığından su içmeyi unutabiliyor. Halbuki kış mevsimi kuru bir mevsimdir ve vücudun suya manâlı derecede ihtiyacı vardır. Bu gereklilik diğer istikrarsız gıdalarla boşluğu doldurulamayacak bir ihtiyaçtır. Unutmayalım fakat vücudun susamış kalması tansiyonun düşmesinden erken doğuma kadar birçok sonuca sebep olabilir. Hamileler günde minimum 2-2.5 litre su içmeli.” önerisinde bulundu.

"Besin ele almamız gereken, atmamamız gereken önemli bir konu. Kış meyve ve sebzeleri taze bir şekilde tüketilmeli. Bilhassa C vitamininden zengin turunçgiller ara öğünlerde tüketilerek bağışıklık sistemi desteklenebilir.” diyen Dr. Yalım, sözlerini şöyle noktaladı: " neticede hamilelik dönemin çok özel bir dönem. Gebe kadını etkileyebilecek herhangi bir sorunun yalnızca anne adayını değil bebeği de etkileyebileceği göz önünde bulundurulmalı.”

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/kis-mevsimi-hamilelerine-uzmanindan-onemli-tavsiyeler.html