ABONE OL

Kış aylarında yürek hastalıklarının arttığını gösteren kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sabahattin Gündüz, Kış aylarında kalp krizi riskinin artmasının en büyük sebebi, soğuk havalarda oluşan çevresel atardamarlardaki geçici büzüşme halidir.

Bu büzüşme hali kalbin meslek yükünün artmasına sebebiyet verir. Kalbin meslek yükü artınca da yürek zorlanır. Zorlandıkça daha çok çalışmaya başlar. bir de altta koroner bir darlık varsa göğüs ağrısı gibi sıkıntılar ortaya çıkabilir diye konuştu.

İnce ve kat kat kıyafetler giymeliyiz

İnce ve kat kat kıyafetler giymeliyiz

Kış aylarında kanda pıhtılaşma faktörlerinin de arttığını ve kapalı ortamlarda zaman geçirildiğinden solunum yolu enfeksiyonlarının da arttığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sabahattin Gündüz, "Kanda oluşan pıhtılaşma yürek krizi ve felç gibi riskleri de beraberinde getiriyor.

Kışın dışında yürürken çok pozitif efor sarf ediyoruz. Bu ağır efora tedbirli olmayan ceset, kalbi sıkıntıya sokabilir. bu nedenle kış aylarında sağlığımız için soğuktan korunmak büyük önem talep ediyor.

Soğuktan korunurken de yapılması gerekenler var. Soğuktan korunmak için kalın kıyafetler giymektense ince ve kat kat kıyafetler giymeliyiz.

Bu şekilde giyinmenin amacı, kat kat kıyafetler arasında kalan havanın bir nevi izolasyon etkisi yaratarak beden sıcaklığımızın düşmesini engellemesidir" ifadelerini kullandı. 

Şuurda bulanma, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı yaşanabilir

Şuurda bulanma, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı yaşanabilir

Doç. Dr. Gündüz, sözlerine şu şekilde devam etti: Bu süreçte cisim sıcaklığının düşmesi kayda değer bir konu.

Vücut sıcaklığının 35 derecenin altına inmesi Hipotermi olarak adlandırılır ve ölüme dek gidebilen sıkıntıların yaşanabileceğini gösterir.

Gövde sıcaklığının düşmesi en fazla sinir sistemini etkiler. Şuurda bulanma, hareketlerde yavaşlama, denge kaybı gibi birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. Bilhassa yaşlılar ve çocuklar kendilerini iyi açıklama edemediği için gövde sıcaklığındaki düşüşü hissetmeyebilir.

Bu sebepten nedeniyle çevremizdeki insanları soğuktan gözetmek için ince ve kat kat kıyafetler giymelerini önermeliyiz.

Kış aylarında evde öğün atlamadan beslenmenin kayda değer olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gündüz, "Kış aylarında bulunduğumuz ortamı 18 derecenin aşağı olmayacak şekilde tutmaya çalışmalıyız.

Bulunduğumuz ortamın ısınma problemi varsa battaniye gibi sıcak tutacak önlemler almalıyız. Gün içerisinde dışarı çıkacaksak çok süratli ve ani hareket etmekten kaçınmalıyız.

Eğer gün içerisinde yürüyüş gerçekleştirmek istiyorsak olası olduğunu değin güneşli saatleri tercih etmeliyiz.

Ev yapımı sıcak çorba ve bitki çayı tüketmeliyiz

Konut yapımı sıcak çorba ve bitki çayı tüketmeliyiz

Kış aylarında evde vücudumuzun sıcaklığını koruyacak gıda şekillerine de yük vermeliyiz öğün atlamamalı ve tatmin edici ve dengelenmiş kalori alımını korumalıyız.

Istikrarsız gıda tüketmeye de fazla uyarı etmeliyiz. Örneğin konut yapımı sıcak çorba ve bitki çayları tüketmeliyiz dedi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr