Sütun kanseri günümüzde en sık görülen kanser türlerinden bir tanesidir. Sinsi bir şekilde ilerleyen kolon kanserinin belirtileri de hastadan hastaya göre değiştirme gösterebilir.

Kolon kanseri nedir, belirtileri ne değin sürer?

Kolon kanserinin bir diğer ismi de kalın bağırsak kanseridir. Bu kanser türü her iki organda görülebilir. Özellikle rektum bölgesi ve apandisitte de görülmesi olasıdır. Bu hastalıkta kanserli hücreler bağırsaktan yayılmaya başlar. aynı zamanda vücutta bulunan polipleri büyüyerek kanserli hücrelere dönüşürler.

Bu şekilde de sütun kanseri teşhisi konulur. Özellikle 1 cm üstündeki polipler oldukça tehlikelidir. Kolon kanserinin belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. aynı zamanda yaş ve cinsiyet de bu noktada belirleyici olur. Bir Takım hastalarda rahatsızlık belirtileri kısa sürerken bazı hastalarda ise hastalık belirtileri uzun sürmektedir

Tedavisi nasıldır?

Kolon kanserinin tedavisi her aşamada çeşitlilik gösterir. Keza sütun kanseri tedavisi hastaların yaşları ve afiyet durumlarına kadar değişmektedir. Hastalığın birinci evresinde hastaya ameliyat ile müdahale yapılmaktadır. Sonrasındaki ikinci aşamada ise organdaki lenf düğümlerinin de kanserli kısımları çıkarılır. Bu şekilde cerrahi müdahale yapılır.

Hastalığın üçüncü evresinde Cerrahi müdahalelerin yanı sıra kemoterapi uygulanır. Bunun yanı sıra hastanın bünyesine tarafından kemoterapi de yapılır. Kanserin son olarak dördüncü evresinde cerrahi müdahale, kemoterapi ve redyoterapi yapılmıştır. Bunun yanı sıra kişisel hedefe karşın bir çare de uygulanmaktadır. 

Kolon kanserini arttıran faktörler nelerdir?

Sütun kanserini arttıran pek çok etken bulunmaktadır. Bilhassa kanser hastası olan kişilerin büyük çoğunluğu kırk yaşın üzerindeki kişilerdir. Obezite hastalığı olan ve aşırı kilolu kişilerde kanserin dağıtım hızı diğer kişilere tarafından fazla daha yoğundur.

Aşırı şişman kişiler sütun kanserine daha yatkındır. Sağlık Durumu beslenen kişiler sütun kanserine daha çabuk yakalanabilirler. Özellikle hazırlanmış işlenmiş gıdalar ve fast-food yemekleri kolon kanserine davetiye çıkarıyor. Bunun yanı sıra sigara ve içki tüketimi de sütun kanserinin tehlike faktörleri arasında yer alır. 

Sütun kanserinin esas belirtileri nelerdir?

Sütun kanserinin bazı belirtileri bulunur. Buna tarafından sütun kanseri olan kişiler sürekli şişkinlik ve doluluk hissederler. Tuvalete çıksalar da rahatlamazlar. Bunun yanı sıra dışkılamada da zorlanırlar. Ayrıca kolon kanseri belirtileri arasında makattan kan gelmesi de vardır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kolon-kanseri-nedir-belirtileri-ne-kadar-surer-tedavisi-nasildir-6408757