Koma bir takım nedenlerden nedeniyle insanın uzun bir vakit içerisinde bilinçsiz kalmasıdır.

Koma Nedir?

Koma insan vücudunda oluşan bir takım nedenlerden dolayı hastanın bilincini kaybetmesi ile başlayıp uzun bir zaman bilincinin yerine gelmemesi durumunda kullanılan terimdir. Koma birkaç hafta devam edebilmektedir.

Koma olan hastaya ivedi müdahale yapılması gerekmekte ve planlı bir şekilde tedaviye başlanması gerekmektedir. Komaya giren hastanın niçin komaya girdiği bir an önce tespit edilmeli ve tedavisine başlanmalıdır. Komaya giren hasta ışığa, çevreden gelen uyarılar ve sese tepki verememektedir. Koma hastanın bilincini kaybetmesi ve kendi başına bir eylem yapamaması durumudur.

Koma Nedenleri ve Tipleri Nelerdir?

Koma hastanın bilincini kaybetmesinden gerçekleşmektedir. Hastanın bilincini kaybedip komaya girmesi için çoğu faktör mevcuttur. Bir insanın komaya girme nedenleri başında başına almış olduğu travmalar söz konusudur. İnsanın başına alacağı ağır darbeler, trafik kazaları komaya girme nedeni oluşturabilmektedir. İnme de bir koma nedeni olabilmektedir.

Oksijen eksikliği koma oluşmasında en büyük etkenlerden biridir. Oksijen yetersizliği kısa süreli bilinç kaybı yaşatsa da beyinde bir takım sorunlar oluşturarak hastanın komaya girmesini sağlayabilmektedir. Koma nedenleri aralarında nöbetler, enfeksiyonlar, diyabet, bitkiler, içki ve sigara bulunmaktadır. Komanın çeşitleri bulunmamaktadır. Komaya giren hastaya komatöz denmektedir. Birkaç haftadan çok komada kalan insanlarda başka sorunlar meydana çıkmaktadır ve koma süresinin uzaması ile de hayata dönme ihtimali azalmaktadır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/koma-nedir-koma-nedenleri-ve-tipleri-nelerdir-6441686